LSV: Čemu tenkovi u državi gde grad uništava useve i hranu 1Foto: Jovan Njegović Drndak

Država hitno mora da unapredi protivgradnu zaštitu umesto što troši novac za tenkove i avione, upozorio je član Glavnog odbora  LSV Jan Gages.

On je rekao da u Srbiji godišnje imamo oko 50 dana sa gradom a da se štete od gradonosnih oblaka mere u milijardama dinara i dodatno otežavaju položaj poljoprivrednih proizvođača.

„Vlasti obećavaju modernizaciju raketnih centara i lansirnih stanica, te povećanje broja raketa, ali smo svedoci da to izostaje. U Srbiji je na sceni kontinuirano urušavanje sistema protivgradne zaštite. Procene govore da raspolažemo sa svega polovinom od potrebnog broja raketa“, upozorio je Jan Gages.

Kako objašnjava, raketni centri i lansirne stanice često ne reaguju ili reaguju veoma kasno, kada se šteta već dogodi.

„Na loše stanje u sistemu protivgradne odbrane reagovala je i Državna revizorska institucija (DRI) koja je u svom izveštaju konstatovala da u njemu postoje brojne manjkavosti. Veliki problemi u funkcionisanju sistema su i neujednačen pristup opština i koordinacija sa nadležnima dok je finansiranje raketnih strelaca je simbolično“, ztrvdi Gages.

Tim povodom LSV je zatražila da se promene prioriteti i umesto vojnih tenkova i aviona počne da se ulaže u protivgradnu zaštitu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari