Lučanski slučaj poprima obrise afere Topčider 1Milovan Milivojević, otac nastradalog radnika/Foto: N.Kovačević

Sudija Osnovnog suda u Ivanjici je odložio glavni pretres koji je trebalo da se održi danas, u procesu protiv optuženih za nesreću u fabrici „Milan Blagojević- Namenska“ u Lučanima.

U tragediji, 14.jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta, preminuli su radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Od 3.oktobra prošle godine, sudi se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru, kao i dvojici fabričkih rukovodilaca – Vladimiru Lončareviću i Tomu Stojiću, koji negiraju krivicu.

„Ovo je drugi slučaj Topčider. Borimo se protiv države, kao što se bore roditelji vojnika koji su tamo nastradali.

Ne plašim se za sebe. Plašim se za kćerku, suprugu i Marka Mitrovića, glavnog svedoka celog događaja, koji bi trebalo da svedoči o tome šta se stvarno dogodilo, ali, dok sam živ, boriću se za istinu o tome kako je okončao moj sin“, kaže za Danas Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira.

„Suština je u tome da se suđenje odlaže, zbog svedočenja Marka Mitrovića, nekadašnjeg radnika u fabrici i glavnog svedoka celog događaja, ali nekome nije u interesu da se istina konačno sazna. Marko bi trebalo da svedoči i o tome zašto je menjao izjave, pritiscima na njega, kako ga je policija čekala i kako su mu pretili. Plašim se za njega. Plašim se da ga neko, što bi bilo najcrnje, ne ukloni“, objašnjava Milovan Milivojević.

To je drugi put da se odlaže glavni pretres, jer je sud, 3.novembra ove godine, uvažio lekarsko uverenje u kome je navedno da je prvooptuženi Radoš Milovanović, zbog lošeg zdravlja, bio sprečen da prisustvuje suđenju.

Uverenje mu je izdato 26. oktobra, ali je sud o tome obavestio stranke u postupku 3.novembra, kada su došle na suđenje.

Današnje drugo otkazivanje, nakon čega sud nije zakazao termin za nastavak suđenja, usledilo je pošto je advokat koji zastupa Vladimira Lončarevića, obavestio sudiju o tome da je njegov branjenik oboleo od virusa korona i da zbog toga ne može da dođe u sud.

Sud je o tome obavestio Vladimira Todorića, advokata porodice nastradalog Milomira Milivojevića, ali ne i porodicu. Zbog toga je, Mirjana Milivojević, sestra poginulog radnika, zatražila od sudije da porodici dostavi pisano obrazloženje zbog čega je otkazano suđenje i potvrdu PCR testa o tome da je Lončarević pozitivan na kovid 19. Međutim, do juče, odgovor nije stigao.

„U pitanju je očekivana i smišljena opstrukcija suđenja. Jasno je da optuženi i njihovi advokati, na svaki mogući način, pokušavaju da suđenje traje što duže. Očekivano je i to da iskoriste situaciju sa epidemijom i samo je pitanje bilo ko će ovog puta od njih biti „sprečen“ da dođe u sudnicu“, kazao je za Danas Milivojević i dodao da je to suđenje „borba nemoćne porodice protiv države Srbije i njenog pravnog sistema“.

„Želimo da se suđenje što pre završi. Neka ih sve oslobode krivice, samo da bismo mogli da pravdu tražimo dalje, od viših sudova u zemlji i suda u Strazburu“, kazao je Milovan Milivojević.

Biće još „sprečenih“ da dođu na suđenje
Milivojević ocenjuje da će, „suđenje, najverovatnije, biti nastavljeno krajem januara naredne godine i da će, takođe, biti otkazano, jer će ponovo neko od advokata ili Tomo Stojić biti „sprečeni“ da dođu u sud, jer će biti inficirani koronom ili u izolaciji, pošto će neko u njihovim porodicama biti inficiran“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari