Maja Pavlović: "Videla" sam Vučića 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Međunarodna i evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) podržale su danas zahteve vlasnice novosadskog Kanala 9 Maje Pavlović, koja 16. dan štrajkuje glađu, da se naknade koje plaćaju regionalne televizije usklade sa njihovim prihodima, kao i da je primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Maja Pavlović ističe za Danas da je predsednika Vučića videla danas kako dočekuje premijera Slovenije Marjana Šareca na stepenicama ispred Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.

– Mislim da je i on video nas, i to je bilo to, samo smo se gledali – ukazuje Pavlović koja već 16 dana štrajkuje glađu. Najpre je više od deset dana štrajkovala glađu ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na Trgu Nikole Pašića, od pre nekoliko dana ispred Predsedništva Srbije očekujući da će je primiti Vučić. Ona već treći put štrajkuje glađu zbog nerešenih sudskih sporova oko naknada koje televizije moraju da plaćaju. Ona za Danas navodi da teško diše dok hoda, ali da se pored toga oseća dobro.

U saopštenju IFJ-a i EFJ-a navodi se da Pavlović, koja treći put za 15 meseci štrajkuje glađu, osporava visinu naknada koje naplaćuju regionalnim i lokalnim emiterima organizacije za zaštitu autorskih prava i fonograma (OFPS i SOKOJ), Regulatorno telu za elektronske medije (REM) i „Emisone tehnike i veze“ (ETV).

Međunarodne novinarske organizacije u saopštenju navode da se pridružuju svojim članovima Udruženju novinara Srbije (UNS), Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) u podršci ispunjenja zahteva Maje Pavlović. „Problemi Kanal 9 i drugih regionalnih televizija sežu od 2014, a dodatno su pogoršani digitalizacijom 2015. godine, kada su sve lokalne televizijske stanice postale regionalne. Kao rezultat, povećali su im se troškovi emitovanja“, objasnio je u pismu EFJ-u predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

U saopštenju se navodi da SINOS poziva nadležne institucije da što pre donesu odluku o smanjenju nesrazmernih naknada Kanalu 9, kao i da je jasno da ako se ovo pitanje hitno ne reši, po sredi državni pritisak na lokalne medije. IFJ i EFJ u saopštenju podsećaju i da su novinarska udruženja poslala pismo predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru u kome se navodi da bi „rešavanje zahteva Pavlović značajno olakšalo ekonomski položaj svih lokalnih i regionalnih emitera“.

Podsetimo, iz Unije diskografa Srbije (UDS) ističu da je visina i način obračuna minimalne naknade utvrđeni su sporazumom o tarifi koji je zaključen 2014. između ANEM-a, kao reprezentativnog udruženja korisnika (emitera), s jedne strane i OFPS-a i UDS-a, s druge strane, odnosno protokolom između Sokoja i ANEM-a. UDS smatra da Pavlović štrajkom glađu pokušava da izbegne svoje zakonske obaveze plaćanja naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari