Majić o tvrdnjama Tužilaštva da Belivuk nije u obavezi da govori istinu: Reč je o nesrećno sročenom saopštenju PR službe 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, ocenio je da je saopštenje VJT o načinima na koji Veljko Belivuk može da formira svoji odbranu „začuđujuće“.

Kako je VJT saopštilo ranije, „prema Zakoniku o krivičnom postupku, optuženi ima pravo, između ostalog, da slobodno iznese svoju odbranu i da se izjasni o svim činjenicama i dokazima koji ga terete, kao i da iznosi činjenice i dokaze u svoju korist, pri čemu nije u obavezi da govori istinu“,

Majić je istakao u objavi na svom privatnom Tviter nalogu da je tačno da okrivljeni nije u obavezi da govori istinu, „ali to ne znači da nikad ne govori istinu“.

Majić je naglasio da je zato dužnost tužilaštva da ovakve tvrdnje proveri ne oslanjajući se na pretpostavke.

„Puno je postupaka u kojima su upravo iskazi okrivljenih doveli do osuđujućih presuda. Zbog svoje procesne uloge tužilaštvo je redovno poslednje koje uskraćuje poverenje osobi koja nekog optužuje“, naveo je Majić u objavi.

Istakao je da se čini da se baš tužilaštvo trudi „da nas uveri u suprotno“.

„Zbog toga ostaje nada da je reč o nesrećno sročenom saopštenju PR službe VJT. Sva druga objašnjenja mogla bi biti jednako uznemirujuća kao što su to i iskazi okrivljenih u predmetu ‘Belivuk i drugi'“, zaključio je Majić u objavi.

Podsećamo, u saopštenju se objašnjava da je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu stigao veliki broj pitanja medija povodom navoda koje je izneo Veljko Belivuk, optužen za organizovanje kriminalne grupe kojoj se stavljaju na teret najteža krivična dela, među kojima je i sedam teških ubistava.

Odbrana okrivljenog Belivuka, kao i bilo kog drugog okrivljenog, ne povlači automatski reakcije državnih organa, naročito ukoliko se radi o optužbama koje nisu potkrepljene materijalnim dokazima, odnosno koje okrivljeni može da iznosi bez ikakvih organičenja, a sve u sklopu strategije odbrane i procesne pozicije u kojoj se okrivljeni nalazi, navelo je Tužilaštvo.

Danas je u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje optuženoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari