"Mame su zakon": Vlada Srbije okrenula leđa mamama 1Foto: Inicijativa "Mame su zakon" (Arhiva)

U Skupštini Srbije danas počinje rasprava o budžetu za 2019. godinu, a u predlogu koji će se naći pred narodnim poslanicima nisu planirana dodatna i neophodna izdvajanja za porodilje, pa čak ni ona najmizernija koja su predstavnici ministarstava najavljivali, saopšteno je iz Inicijative „Mame su zakon“.

Kako se navodi u saopštenju, još jednom je Vlada Srbije okrenula leđa mamama i nedvosmisleno dala do znanja da su pronatalitetne mere lepe samo na papiru i da do realizacije obećanja, kao ni razgovora o gorućim problemima u Srbiji neće uskoro doći.

Ističu da su majke u Srbiji mnogo ljute.

„Pokušaćemo da naš Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom dodamo, pa makar i kao 63. tačku na dnevnom redu Četvrte redovne sednice. Takođe, pripremile smo i amandmane na budžetski predlog kojima ćemo predložiti preraspodelu sredstava tako da budžet bude humaniji i da odgovara realnim potrebama društva“, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz Inicijative „Mame su zakon“, ignorisanje njihovih zahteva dovešće do novih protesta.

To je poslednje što želimo, dodaju, ali na to ćemo biti prinuđene ukoliko predstavnici Ministarstva finansija i drugih nadležnih ministarstava ne razumeju koliko su naši problemi gorući – evo nas na pragu zime, a veliki broj porodilja će primati iznose od jedva nekoliko hiljada dinara.

Ističu i da očekuju da se njihov ili bilo koji drugi predlog zakona koji bi poboljšao materijalni status tek ostvarenih majki i njihovih porodica stavi na dnevni red i da se izvrši racionalnija raspodela budžetskih sredstava.

„U nekoliko navrata smo govorili i predstavljali naš zakonski predlog, ali za budžet je čini nama se najvažniji onaj koji kaže da se zalažemo za to da svaka majka u Srbiji rokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta prima nadoknadu koja ne može biti manja od republičkog minimalaca, što bi u dugoročnom planu postao fiksni deo, dok bi se varijabilni deo računao u odnosu na broj meseci radnog staža koji majka ima iza sebe“, navodi se u saopštenju.

Prostora u budžetu ima, a da li će se majke i buduće majke naći na protestu ispred zgrade Vlade Srbije i da li ima dovoljno političke volje da se predložene izmene usvoje videćemo u toku sednice koja sledi, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari