Mamografija nije bauk 1Foto: Pixabay / AlarconAudiovisual

Iako je pažnja javnosti tokom protekle godine opravdano bila usmerena na epidemiološke mere, prevenciju i lečenje Covida-19, ne treba zaboraviti da je rak dojkejoš uvek jedan od najčešće dijagnostikovanih malignih tumora kod žena, kao i vodeći uzrok prevremene smrti među ženama u Srbiji, rečeno je danas na panelu “Podrška ženama u borbi protiv raka dojke tokom pandemije.

Govoreći o izazovima u lečenju onkoloških pacijenata tokom prošle godine, prim.dr Snežana Šušnjar, iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, rekla je da se tokom pandemije, u uspostavljanju dijagnoze malignih bolesti, uključujući i rak dojke dešavala su se kašnjenja, a studije su pokazale da pacijenti sa aktivnim malignitetima imaju veći rizik od razvoja teže kliničke slike i smrtnog ishoda ako obole od korona virusa.

– Sa ciljem da se pruži podrška pacijentima i da se prevaziđu ovakvi problemi, međunarodna i nacionalna stručna onkološka udruženja su postavila prioritete u lečenju onkoloških pacijenata. Lekari su prilagodili terapijske protokole radi bezbednije primene onkološke terapije, kako bi omogućili smanjenu učestalost dolazaka u bolnicu, bez uticaja na efikasnost lečenja, istakla je Šušnjar, navodi se u saopštenju.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom jedne godine registrovano je 4.561 novoobolelih i 1.691 žena koje su izgubile bitku za život.

O mogućnostima za poboljšanje ovakve statistike, govorila je prim. dr Verica Jovanović, šefica Kancelarije za skrining raka i koordinatorka za rano otkrivanje raka dojke.

– Stоpа оbоljеvаnjа оd rаkа dојkе kоd žеnа u Srbiјi iznоsi 72,1 nа 100.000, а stоpа umirаnjа 20,0 nа 100.000 žеnа. Visока učеstаlоst оbоljеvаnjа mоrа sе u izvеsnој mеri pripisаti činjеnici dа nisu dokrаја rаzјаšnjеni svi uzrоci njеgоvоg nаstаnkа, pа su dоmеti primаrnе prеvеnciје u tоm smislu limitirаni. Ipak, otkrivаnjеm rаkа dојkе u rаnој fаzi bоlеsti stvаrа sе mоgućnоst zа njеgоvо еfikаsnо lеčеnjе, navela je Jovanović. Ona je dodala da unapređenje informisanja žena o značaju ranog otkrivanja raka dojke je zadatak celokupnog društva i potrebno je da se sprovodi bez prestanka.

Kako je navela, skrining raka dojke je namenjen zdravim ženama, koje ne osećaju tegobe i treba ga sprovoditi na što većem broju žena. Preporučuje se redovan skrining, od 50 do 69 godina života, jednom u dve godine.

Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke otpočelo je 2013. godine, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Zahvaljujući tome, u martu se već dugi niz godina, na nacionalnom nivou, ističe značaj ranog otkrivanja raka dojke kroz različite aktivnosti posvećene borbi protiv ovog oboljenja.

„U situaciji pandemije u kojoj više od godinu dana svi zdravstveni sistemi na svetu grcaju pod teretom borbe za život pacijenata sa korona virusom, i u kojoj su pacijenti sa drugim oboljenjima, pa i najtežim, u drugom planu, izuzetno je važno da pokažemo solidarnost i pomognemo koliko god možemo da se olakša život svih koji se bore teškim oboljenjima. Veoma mi je drago što smo i ovog Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke sa divnim heroinama ove borbe, kao i sa našim dugogodišnjim partnerima koji ni u ovoj mučnoj epidemiji ne odustaju od podrške onima kojima je najpotrebnija“, izjavio je Veran Matić,predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Pored pokretanja kampanja za podizanje svesti o važnosti prevencije, kompanija Avon nastoji da u borbi protiv najčešćeg malignog oboljenja kod žena doprinese i podrškom projektima organizacija koje se bave problemom raka dojke i obezbeđivanjem potrebne opreme.

Prošlogodišnja donacija kompanije Avon bila je namenjena podršci ženama koje su se suočile sa mastektomijom. Preko 3,5 miliona dinara je izdvojeno za ovu donaciju, a u saradnji sa Fondom B92 obezbeđeno je više od 1300 specijalnih ortopedskih grudnjaka za žene širom Srbije.

Ovom prilikom dodeljeno je i Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke koje je ove godine pripalo Vesni Bondžić, predsednici udruženja Ženski centar „Milica“: „Moja misija je počela pre 11 godina, podizanjem svesti o važnosti redovnih pregleda, a danas primam ovo priznanje predstavljajući žene nevidljive sistemu, društvu, medijima, žene koje nisu imale samo iskustvo raka dojke, već su posvetile svoj život edukaciji i podršci novoobolelima, naročito u doba pandemije.“

Podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, pored televizija s nacionalnom frekvencijom, pružili su i štampani mediji, kao i gradovi Beograd, Niš i Novi Sad, osvetlivši pojedine objekte roze bojom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari