Manipulacija sa brojem preminulih gerontoloških pacijenata od korone u KC Niš 1Foto: Sajt Kliničkog centra Niš

Od 184 korisnika Gerontološkog centra Niš koji su hospitalizovani nakon što je otkriveno da je korona virus ušao u tu ustanovu, preminulo je 37 osoba, a kod 33 osobe je virus i laboratorijski potvrđen, saopštio je danas epidemilog Predrag Kon na konferenciji za novinare Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19.

Ovakva “zvanična verzija” smrtnosti korisnika Gerontološkog centra kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, a hospitalizovanih u niškom KC od 13. aprila, usledilo je nakon što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i „struka“ saopštili oprečne informacije o broju preminulih, koji se kreću od devet preminulih, do ocene da je reč o „pomoru“.

KC Niš, kao i član Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 Branislav Tiodorović, uskratili su Danasu odgovor na ovakvo pitanje, postavljeno nakon što su nas zdravstveni radnici KC obavestili da je broj preminulih geronto pacijenata navodno veći od 40.

Vučić je prošle subote rekao da je “ovaj virus” u niškom Gerontiloškom centru “napravio pomor” i da “mrtvih ima svakoga dana, po jedan, dva, tri, četiri”, a da će to “nažalost biti slučaj i u danima koji dolaze”.

“Struka” je, pak, saopštavala podatke koji su znatno benigniji od Vučićevih. Tiodorović je prošlog četvrtka kazao da je u KC “preminulo šestoro korisnika Gerontološkog centra, od kojih petoro od Kovid 19 infekcije”, a članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, dan kasnije, da ih je preminulo još petoro. Pri tom su direktno ili indirektno ukazivali da smrtni ishod može da usledi ne samo zbog Kovida 19, već i zbog hroničnih bolesti koje je korona virus “iskomplikovao”. Svi su se složili u jednom- niški Gerontološki centar je jedno od najvećih žarista u zemlji, a bezmalo istovremena hospitalizacija više od 180 njegovih “pozitivnih” korisnika jedan od najvećih pritisaka na zdravstveni sistem.

Ovakvu hospitalizaciju pratile su i druge kontroverze. Članovi porodica pojedinih nepokretnih i teško pokretnih geronto- pacijenata javno su ukazivali da KC nije pravovremeno organizovao negovatelje koji bi pomogli u njihovom hranjenju. Staša Milutinović Salbeck, Nišlijka koja živi u Nemačkoj, kazala je novinarima da je njena nepokretna majka “umrla od gladi jer nije jela pet dana”. Ona je prethodno na društvenim mrežama upozorila da su ovakvi pacijenti bili “u polusvesnom stanju” jer su zdravstveni radnici u zaštitnim odelima danima samo ulazili u sobe i ostavljali sendviče, koje oni ili nisu mogli sami da uzmu, ili nisu mogli da jedu, pošto koriste kašastu hranu.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović je nakon toga na Televiziji Pink kazao da je bilo problema ove vrste, ali da oni, kako je rekao, nisu imali posledice po pacijente, već su rešavani obezbeđivanjem tridesetak negovateljica iz drugih ustanova. On je za ovakav problem u KC indirektno optužio 50 negovateljica iz privatnih i državnih gerontoloških centara u Nišu koje su dale otkaz kada je infekcija ušla u socijalne ustanove, zbog čega ih nije bilo lako obezbediti. KC Niš, inače, ima 2.274 zdravstvenih radnika, među kojima je 1.480 medicinskih sestara i tehničara.

Bio je to, inače, jedan od retkih javnih nastupa direktora Radovanovića, koji se od početka epidemije korona virusa nije oglašavao u javnosti, izuzev u par navrata, kada je ocenjivao da u ovoj zdravstvenoj ustanovi sve funkcioniše bez većih problema. U sličnoj “ćutnji” je sve vreme i ustanova na čijem je čelu, izuzimajući svakodnevna kratka obaveštavanja o broju hospitalizovanih pacijenata, kao i povremene odgovore na novinarska pitanja koja su zahtevala opšte, statističke ili afirmativne odgovore.

Institut za javno zdravlje se od početka epidemije nije nijednom oglasio, a u ime struke je uvek govorio epidemiolog Tiodorović, koji od tada nije odgovorio niti na jedno pitanje dopisništva Danasa u Nišu, izuzimajući negativan odgovor na pitanje koje se odnosilo na njega lično – da li je tačno da je direktor Klinike za infektivne bolesti uputio dopis direktoru KC u kojem ga upozorava na protežiranje i protekciju prilikom testiranja na korona virus, a u kojem navodno učestvuje i Tiodorović. Njegovi odgovori na sva ostala pitanja vezana za epidemiju svodila su se na kratka “uputstva” da ih postavimo KC ili Institutu za javno zdravlje, koji su “nadležniji od njega”.

KC i član Kriznog štaba Tiodorović uskratili odgovore na 54 pitanja Danasa

Klinički centar Niš od početka epidemije nije odgovorio na 39 pitanja Danasa koja su se odnosila na epidemiju, uslove hospitalizacije i lečenja, probleme u zbrinjavanju, oboljevanja zdravstvenih radnika i pojedinačne slučajeve.

Epidemiolog Tiodorović je uskratio odgovore javnosti na 15 pitanja Danasa, među kojima je bilo i onih o kojima je govorio na drugim medijima. On je prestao da odgovara na pitanja našeg lista nakon objavljenog intervjua sa njim, posle kojeg je saopštio drugim medijima da je nezadovoljan naslovom.

Zbog odbijanja KC i Tiodorovića da odgovore na pitanja, javnost je ostala uskraćena za odgovore na pitanja koja se tiču spremnosti KC da odgovori na epidemiju; nedostatka zaštitne opreme; privremenog zatvaranja pojedinih klinika zbog “ulaska” virusa u njih; (ne)testiranja pacijenata hospitalizovanih u kovid centrima; broja obolelih, hospitalizovanih i izolovanih zdravstvenih radnika; (ne)doslednog poštovanja pravila da se pacijenti koji su zaraženi ili suspektni na korona virus odvajaju od pacijenata koji su primljeni zbog drugih zdravstvenih smetnji.

Građani su ostali uskraćeni za odgovore na pitanja o smrtnosti i problemima sa hranjenjem hospitalizovanih korisnika Gerontološkog centra u KC; navodnom kašnjenju terapije kiseonikom zbog kojeg se pacijentima “pogoršavalo stanje”; navodnom desetonevnom odbijanje KC da organizuje testiranje i hospitalizaciju pacijenata Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici sa simptomima koji odgovaraju Kovidu 19; uslovima navodnog transporta dela pacijenata u zdravstvene ustanove u Beogradu; uslovima otpuštanja pacijenta koji nisu hospitalizovani zbog kovida; nekorišćenju savremenog aparata za testiranje korona virusa koji je Klinika za kardiohirurgiju dobila kao donaciju od Vojske SAD u Evropi.

Bez odgovora su ostala i pitanja o pojedinačnim slučajevima, među kojima je slučaj većnika Milana Andrejića koji je preminuo u kovid centru, a nije evidentiran u zvaničnoj statistici, niti su testirani njegovi kontakti sa respiratornim simptomima; pacijenta koji je imao stomačnu operaciju i bio bez kovid simptoma a hospitalizovan je u kovid centru sa zaraženima; pacijentkinje kojoj je prvo saopšteno da je pozitivna, a potom da to nije tačno jer je “zaražena pacijentkinja sa istim imenom”…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.