Solidarnost i javnost najbolji su saveznici novinarima u radu, a pravna pomoć im je neophodna u zaštiti od lokalnih moćnika, zaključak je skupa koji je tokom vikenda na Vlasini odžan u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) s novinarima sedam opština Pčinjskog okruga.

Solidarnost i javnost najbolji su saveznici novinarima u radu, a pravna pomoć im je neophodna u zaštiti od lokalnih moćnika, zaključak je skupa koji je tokom vikenda na Vlasini odžan u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) s novinarima sedam opština Pčinjskog okruga. Prema rečima člana Izvršnog odbora NUNS-a vranjskog novinara Radomana Irića, u sedam opština Pčinjskog regiona angažovano je više od 266 novinara, koji dele sudbinu ovog nerazvijenog područja. Prema rečima novinara, osim siromaštva koje prati sve medije, najveći problem s kojim se suočavaju jesu lokalni politički moćnici koji rade po principu koji je član IO NUNS-a i glavni urednik RTV Kragujevac Branko Vučković definisao kao „što manja sredina, to veći kabadahija“.

Sedam godina od Pantićevog ubistva

U sredu 11. juna biće obeleženo sedam godina od ubistva dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića, čije ubice još nisu otkrivene. Pantić je ubijen sa više udaraca tupim predmetom u glavu 11. juna 2001. godine, u ulazu zgrade u kojoj je stanovao. Neposredno pre ubistva u Večernjim novostima objavio je više tekstova o privrednom kriminalu u Pomoravskom okrugu.

– Potrebna nam je pravna pomoć – kazala je Valentina Zlatković iz Radija Han koja je zbog sukoba s predsednikom opštine zajedno s koleginicom Ljiljanom Pavlović bila otpuštena. Njih dve su, zahvaljujući angažovanju NUNS-a i Sindikata novinara Srbije, ali pre svega solidarnosti kolega u regionu, vraćene na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari