Manojlović (DS): Konkurs za nacionalne frekvencije da raspiše novi sastav REM-a 1foto FoNet Božana Pavlica

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović pozvala je danas da se poništi konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija za radio i televizije koji je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) raspisao pre dva dana.

Manojlovićeva smatra da „legalan i legitiman“ konkurs za nacionalne frekvencije može da sprovede samo novi sastav REM-a u kojem će biti nezavisni eksperti, umesto, kako je navela, „režimskih poslušnika predvođenih Oliverom Zekić“, saopštila je DS.

Navela je da oni „još od 2014. svesno krše zakon“, te ih optužila da „najvažnije regulatorno telo u oblasti elektronskih medija praktično vode kao ispostavu kabineta Aleksandra Vučića“.

„Ukoliko postojeći Savet REM – a sprovede konkurs za podelu frekvencija, biće to nesumnjivo završni udarac kojim će režim praktično ukinuti medijske slobode u Srbiji na duži period“, navela je ona.
Ocenila je da „raspisani konkurs ima za cilj da se i narednih osam godina omogući trovačima javnog medijskog prostora da nastave provučićevsku propagandu“.

„Jer, zašto bi se bilo šta menjalo kada daje očigledne rezultate u potpunom anesteziranju kritičke svesti i učvršćivanju apsolutizma, dok Srbija sve brže tone u potpuni mrak“, dodala jer Manojlović.

Navela je, u saopštenju, i da je „Srbija uništena na svim kolosecima, (i) vraćena daleko unazad u sferi ljudskih prava i medijskih sloboda“.

Ocenila je da je odluku REM-a da raspiše konkurs samo za četiri nacionalna kanala koje već koriste televizije Pink, B92, Hepi i Prva, ali ne i za slobodnu frekvenciju koji je nekad koristila TB Avala, „predstavlja još jedan dokaz koliko je REM pod kontrolom izvršne vlasti“.

„Nezavisno regulatorno telo koje vode stručni i ljudi od integriteta odavno bi dodelilo slobodni kanal jer se na taj način jača medijski pluralizam i medijske slobode uopšte“, navela je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari