Manojlović: Srbija mora biti bez stranih investitora koji sa političarima dogovaraju kršenje zakona 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Direktor kampanja „Kreni – Promeni“ Savo Manojlović izjavio je danas da u Srbiji više ne sme da se dešava da strani investitori dolaze sa idejom da će sa političarima dogovarati kako da krše zakone.

„Investicije su dobrodošle, ali zakone i ekološke standarde koje poštuju u svojim zemljama investitori će morati da nauče da poštuju i u Srbiji“, naveo je Manojlović u saopštenju povodom izjave direktora kompanije Rio Tinto o reaktiviranju projekta Jadar u Srbiji.

On je istakao da Vlada Srbije i predsednik države umesto da zastupaju interese Srbije postaju saučesnici kompanije koja želi da krši Ustav.

„Srbija se nalazi na raskrsnici – ili će se poštovati elementarna pravna načela ili će doći do pobune. Mi smo koristili pravni mehanizam narodne inicijative, predložili pravno relevantno rešenje. Želimo stručnu raspravu i da se uvaži reč eksperta koji kažu nema rudnika. Preko 60 akademika, profesora i naučnika je stalo iza naučnih argumenata“, naveo je Manojlović.

Dodao je da „ako institucije ne budu rešavale problem rešavaće ih ulica“.

„Odgovorni za bilo kakvu tenziju i incidente biće predstavnici vlasti koji ne poštuju sopstvenu reč i zakone sopstvene zemlje. Tamo ‘gde ne bude bilo pravde za narod, neće biti ni mira za vlast’. I to nije pitanje pretnje već društvenih zakona“, istakao je Manojlović.
Ranije danas izvršni direktor i predsednik kompanije Sajmon Tomson rekao je da Rio Tinto želi da ponovo otvori pregovore sa Vladom Srbije o svom projektu Jadar litijum, vredan 2,4 milijarde dolara, koji je blokiran posle masovnih protesta, a uoči izbora.
„Nadamo se da ćemo moći da razgovaramo o svim opcijama sa Vladom Srbije sada kada izbori nisu na putu“, rekao je Sajmon Tomson akcionarima na godišnjem sastanku kompanije u Australiji, u prvim javnim komentarima Rio Tinta posle izbora.

Prema njegovim rečima, projekat Jadar, bi mogao da zadovolji 90 odsto trenutnih evropskih potreba za litijumom.
Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm kazao je da ta globalna rudarska kompanija i dalje napreduje sa planovima da postane proizvođač litijuma, pokušavajući da ubrza projekat Rincon koji je kupila u Argentini u decembru.

„Ali sigurno nismo odustali od Jadra, jer, iskreno, to je savršen projekat“, rekao je Stausholm i naglasio da projekat ima „besprekorne ekološke, društvene i upravljačke akreditive“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari