"Nismo odustali od Jadra": Rio Tinto želi razgovore sa Vladom Srbije "sada kada izbori nisu na putu" 1foto FoNet Zoran Mrđa

Rio Tinto želi da ponovo otvori pregovore sa Vladom Srbije o svom projektu Jadar litijum vrednom 2,4 milijarde dolara, koji je blokiran uoči nedavnih izbora u zemlji, izjavio je u četvrtak izvršni direktor i predsednik kompanije a prenosi agencija Rojters.

Dodaje da je Vlada Srbije oduzela dozvole za projekat Jadar u januaru nakon masovnih protesta izazvanih zabrinutošću za životnu sredinu zbog planiranog rudnika.

– Nadamo se da ćemo moći da razgovaramo o svim opcijama sa Vladom Srbije sada kada izbori nisu na putu“, rekao je Simon Tompson akcionarima na godišnjem sastanku kompanije u Australiji, u prvim javnim komentarima Rio Tinta posle izbora.

Rojters podseća da je “predsednik Srbije Aleksandar Vučić velikom većinom pobedio na reizboru u aprilu, ali njegova stranka nije uspela da sama formira vladu”.

– Projekat Jadar, koji bi mogao da zadovolji 90 odsto trenutnih evropskih potreba za litijumom, bio je „veoma važan za Srbiju“ jer bi mogao da podstakne ekonomski učinak zemlje i otvori mogućnosti za razvoj nizvodnog poslovanja za snabdevanje zelenom tehnologijom evropskog automobilskog tržišta – rekao je Tompson.

Izvršni direktor Jakob Stausholm rekao je da ta globalna rudarska kompanija i dalje napreduje sa planovima da postane proizvođač litijuma, pokušavajući da ubrza projekat Rincon koji je kupila u Argentini u decembru.

– Ali sigurno nismo odustali od Jadra, jer, iskreno, to je savršen projekat – rekao je Stausholm novinarima nakon godišnjeg sastanka i naglasio da projekat ima „besprekorne“ ekološke, društvene i upravljačke akreditive.

Prema srpskim pravilima, navodi se u tekstu, kompanija nije mogla da objavi svoju reviziju uticaja projekta na životnu sredinu i društvo pre nego što dobije odobrenje vlade, šta je, prema rečima Tompsona, dovelo do dezinformacija o projektu koje su kružile uoči izbora u Srbiji. „Svakako razumemo zabrinutost lokalne zajednice, ali verujemo da su zapravo te brige u velikoj meri rešene procenama životne sredine i uticaja koje smo izvršili“, rekao je Tompson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari