Snimak koji dokazuje da Rio Tinto nije otišao iz Srbije? (AUDIO) 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Projekat „Jadar“ ne samo da nikada nije ukinut, već se nastavlja punom parom, Rio Tinto nije otišao i uključuje nove zemlje Evropske unije, rekla je danas Bojana Novaković na konferenciji za novinare u Medija centru koju je organizovala ispred organizacije Marš sa Drine.

U snimku koji je snimila osoba, koja želi da bude anonimna, čuje se, kako su preneli učesnici konferencije, da se projekat Rio Tinta u Srbiji nastavlja. Radi se o razgovoru te osobe sa profesorom Tehničkog fakulteta u Boru Sašom Stojadinovićem, koji je kako rekla Novaković, snimljen 26. marta ove godine.

“Tisen i DNT (austrijska i nemačka kompanija prim. a) kontaktirali su Fakultet da pomogne usklađivanjem dokumentacije sa našom regulativom. Pregled te dokumentacije Tisena verovatno ćemo raditi mi, tu mislim Fakultet će pomagati da se to uskladi, da oprema koja treba da dođe bude u skladu sa našim propisima”, čuje se u snimku (6:54) koji je objavljen na početku konferencije za novinare u Medija centru.

Novaković je nakon ovog snimka rekla kako je kampanja vladajuće stranke zasnovana na laži da je Rio Tinto otišao iz zemlje, jer unose postrojenje za otvaranje kopa u aprilu.

Marijana Petković, iz Gornjih Nedeljica i Udruženja SEOS rekla je da je trenutno na terenu situacija nepromenjena, zemljište se kupuje i dalje i da je do 4. marta ova kompanija otkupila 11 parcela i dva domaćinstva, s tim da je poslednja uknjižena 4. marta.

“Katastar ne knjiži na kupca već stavlja sa strane, ali mi po prometu pratimo katastar i vidimo koliko je prodato. Do 4. marta za dva domaćinstva dato je 1,5 milion evra, što govori da onaj ko odlazi ne ulaže milion evra u projekat koji je završen”, rekla je Petković i naglasila da je Rio Tinto do sada ukupno otkupio 160 hektara, sa sve kućama i suština je da njima treba 254 hektara samo za otvaranje.

Kandidatkinja za predsednika ispred koalicije Moramo Biljana Stojković rekla je da ovaj snimak govori dosta o tome što je premijerka rekla da je projekat ukinut.

“Ne da nije ukinut nego se nastavlja i dalje, van očiju javnosti, ali imamo dokaze da se radi, da su uključene državne institucije. Obmana je u pitanju, cela priča je stavljena sa strane dok ne prođu izbori, a onda je namera da se sve nastavi kako je bilo”, istakla je Stojković i dodala kako svedočimo prevari građana, svih onih koji su protestovali i blokirali puteve zbog zagađenja, rudarenja.

Vlada Srbije je 20. januara ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, koja je važila od 13. februara 2020. godine. Ukinut je i prostorni plan, kao i odluka o obrazovanju radne grupe za impelentanciju projekta Jadar iz aprila prošle godine.

Međutim, iako je premijerka Srbije Ana Brnabić tada rečima da je “gotovo” saopštila javnosti da se poništavaju svi akti, dozvole, rešenja, odluke i da je na Rio Tinto “stavljena tačka”, meštani Gornjih Nedeljica su još u februaru za Danas rekli da veruju da nije tako i da je Rio Tinto i posle toga upisivao nove parcele u lozničkoj opštini na svoje ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari