Rio Tinto nije otišao, kupuje zemlju nesmanjenim tempom 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Iako je premijerka Srbije Ana Brnabić pre tačno dve nedelje rečima da je „gotovo“ saopštila javnosti da se poništavaju svi akti, dozvole, rešenja, odluke i da je na Rio Tinto „stavljena tačka“, meštani Gornjih Nedeljica veruju da nije tako.

Ovih dana im se po njivama i livadama u komšiluku „motaju“ ljudi za koje ne znaju ni ko su ni šta su, a u katastru i posle odluke Vlade da „raskine“ svaku saradnju sa australijskom kompanijom, Rio Tinto upisuje nove parcele u lozničkoj opštini na svoje ime.

„Oni su se ovde grupisali, bodu nas prstom u oko da nam pokažu da nisu otišli pa i dalje kupuju imovinu. Sedam parcela je prešlo na Rio Savu nakon što je ukinuta uredba, 25. januara je sklopljen ugovor, 27. januara je prešlo na njih“, kaže za Danas Marijana Petković iz Udruženja Ne damo Jadar.

Ona kaže da je juče došlo „još šest“ džipova, a da je pre toga bilo 11.

„Došli su pod pratnjom policije i otišli u polje, policija nije iz Loznice, tako su nam bar rekli u lozničkom SUP-u i gradskoj upravi. Čuva ih obezbeđenje Rio Tinta, plus policija“, napominje Petković.

Gde su bili i šta tačno radili, ne zna ni ona jer ne mogu da im priđu.

„Ne možemo da im priđemo, a nemamo koga da pitamo“, naglašava ona i dodaje da je ovo „očigledno demonstracija sile“.

Na pitanje da li su obavestili Vladu o tome, Petković kaže da „oni to znaju“ i napominje da im je za danas najavljen dolazak rudarskog inspektora, od koga meštani takođe ne očekuju mnogo. Jedino što sada, kako kaže, želi da pita vlast jeste „ako je sve ukinuto, zašto Rio Tinto nastavlja da kupuje i dalje?“

Uvidom u e-katastar može se videti da je kompanija Rio Sava eksplorejšn 1. februara pokrenula postupak za promenu namene zemljišta za nekoliko parcela, uz napomenu da postojeća odluka nije konačna. Radi se o parceli na kojoj je šuma druge klase, površine 1.371 kvadratnog metra.

Za još jednu šumu druge klase, samo veću 2.704 kvadratna metra, Rio Sava je istog dana pokrenula postupak za promenu namene. Isti postupak pokrenut je i u slučaju njive šeste klase, površine 4.800 kvadratnih metara, s tim što je to urađeno nešto malo ranije – 27. januara.

Sve ove tri parcele su „jedan kroz jedan“ u vlasništvu Rio Sava eksplorejšn.

Vlada Srbije je 20. januara ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, koja je važila od 13. februara 2020. godine.

Ukinut je i prostorni plan, kao i odluka o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz aprila prošle godine.

„Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo“, rekla je tada Brnabić i dodala da „ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali“.

„Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno. Gotovo je“, rekla je Brnabić nakon sednice Vlade pre dve nedelje.

Do ove odluke Vlade došlo je nakon višenedeljnih protesta građana širom Srbije. Jedan od povoda za ove proteste bila je i situacija u dolini Jadra, gde je kompanija Rio Tinto trebalo da eksploatiše litijum i gradi rudnik.

Iz kompanije Rio Tinto su nakon te odluke Vlade rekli da su zabrinuti zbog izjave premijerke da je ukinut prostorni plan za projekat i da se poništavaju svi pravni akti u vezi sa njim, te da su tokom rada na projektu Jadar uvek poštovali zakone Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari