(MAPA) Obilne padavine, olujni vetar i grad: Crveni meteoalarm za mnoge delove Srbije 1Foto: Radmila Briza/Danas

Najavljeno zahlađenje stiglo je još sinoć u našu zemlju i sasvim je sigurno da će se zadržati danas tokom čitavog dana. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je jutros upozorenje na obilne padavine, lokalnu pojavu grada i olujni vetar. Crveni meteoalarm „upaljen“ je za Banat, Pomoravlje, istočnu Srbiju, jugoistočnu Srbiju i Kosovo i Metohiju.

Prema istim informacijama, danas će biti pretežno oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada, a u zoni najintenzivnijih pljuskova i olujnim severozapadnim vetrom.

Meteorolozi RHMZ očekuju i obilne padavine, posebno u drugom delu dana, kako najvaljuju, od 40 do 80 mm, a lokalno i oko 100 mm za 24 časa, što predstavlja mesečnu količinu padavina.

Što se tiče područja Beograda, danas oblačno i hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U pojedinim delovima grada očekuju se obilne padavine, i to u drugom delu dana, od 30 do 60 mm za 24 časa, lokalno i više.

Na Kolubari i Jadru sa pritokama, Limu, na gornjem toku Zapadne Morave, Đetinji, Skrapežu, Moravici, Bjelici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku danas i sutra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Istovremeno, prema prognozi Weather2Umbrella, obilne padavine u Srbiji će se nastaviti i u ponedeljak, naročito tokom jutra, „ali će prema kraju dana slabiti, a sa severoistoka se očekuje i razvedravanje“.

„Od utorka pretežno sunčano i toplije. Maksimalna temperatura u narednom periodu biće od 23 do 27 stepeni. U Beogradu u ponedeljak ujutro kišovito, uz obilnije pljuskove. Tokom dana prestanak padavina, potom i razvedravanje. Od utorka pretežno sunčano i toplije. Maksimalna temperatura u narednom periodu biće od 24 do 26 stepeni“, navode njihovi meteorolozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari