Marinović najavio brze rezultate inspekcije u DZ Palilula o zloupotrebi podataka 1Foto: Beta/Milan Obradović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je u emisiji Dan uživo da će ubrzo biti poznati rezultati inspekcije u Domu zdravlja Palilula, nakon što su se u medijima pojavili navodi o nezakonitoj obradi podataka o ličnosti u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsetimo, po nalogu tužilaštva, policijska uprava prikuplja podatke o potencijalnim zloupotrebama psihijatra koji je pacijentima upisivao šifre bolesti od kojih nisu bolovali. Izmišljene dijagnoze lekar je upisivao, kako se pretpostavlja, da bi farmaceutska kuća pokrenula kliničko ispitivanje jednog leka. Tekstove o lažnim dijagnozama objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Nakon toga, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak inspekcijskog nadzora povodom vesti u medijima o nezakonitoj obradi podataka o ličnosti u ovoj ustanovi.

„Naši inspektori u oblasti zaštiti podataka ličnosti imaju praktično slična ovlašćenja svim drugim inspektorima u Republici Srbiji. Kada smo saznali iz medija za navedeni slučaj, odlučili smo da pokrenemo vanredni nadzor. Inače, vršimo redovan i vanredni inspekcijski nazor. Redovan se planira, ove godine smo fokus stavili na predškolske ustanove i organe lokalnih samouprava. Međutim, kada na bilo koji način saznamo za neki incident, mi reagujemo vanrednim nadrzorom“, kazao je Marinović.

Dodaje da su inspektori juče bili u Domu zdravlja Palilula, uz napomenu da zapisnik o toj poseti još uvek nije sačinjen.

„Biće vrlo brzo poznati rezultati, i u zavisnosti od rezultata, reagovaćemo dalje“, istakao je Marinović.

Konstatuje da je DZ Palilula rukovalac podacima pacijenata. Objašnjava da Poverinik kontroliše kako poverilac rukuje tim podacima, kako ih čuva, i ono što je sada u fokusu – da li su ti podaci zvaničnim putem prosleđeni nekim poslodavcima.

„Postoji nekoliko načina da poslodavac dođe do podataka. Jedan od načina je da je dobio direktno od onoga koji drži te podatke. To je DZ Palilula. I ukoliko traži, poslodavac mora da ima zakonski osnov za to traženje“, pojašnjava Marinović.

Prema njegovim rečima, postoje situacije kada poslodavac traži te podatke, a tu se radi o visokorizičnim radnim mestima.

„U tom slučaju potvrda o zadravstvenoj sposobnosti je ‘nešto bogatija’, ali, ni u kom slučaju ne bi smela da ima šifru, odnosno dijagnozu bolesti. To ne bi smeo niko da vam traži“, kazao je Marinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari