Festival zimnice u Koceljevi biće održan u petak i subotu, 25. i 26. septembra. Cilj ove privredno-turističke manifestacije, koja se održava od 2009. godini, jeste promovisanje i očuvanje tradicionalnih jela srpskih domaćica, saopštava info služba ove opštine.


Festival zimnice okuplja sve veći broj izlagača, uglavnom seoskih domaćinstava, koji na štandove iznose i prodaju razne vrste zimnice, voćne sokove, marmelade, džemove, voćne kolače, slatko od voća, sušeno voće i još mnogo toga iz domaće radinosti po dosta povoljnim cenama. Nezaobilazni proizvod srpskih domaćina je i rakija šljivovica, s obzirom da je Koceljeva druga opština u Srbiji po proizvodnji ovog voća. Očekuje se učešće velikog broja izlagača raznih proizvoda kiselog i slatkog programa, kako u domaćoj radinosti, tako i poljoprivrednih društava, kojima je proizvodnja zimnice osnovna delatnost.

Kulturno-umetnički deo programa biće ispunjen smotrom folklora, svečanim otvaranjem galerije i izložbom ćilima. Prve festivalske večeri, u muzičkom delu programa, biće održan Celovečernji koncert KUD“ Branko Cvetković“ Beograd, a druge večeri najavljen je koncert Dejana Petrovića & Big Banda.

U okviru manifestacije biće održan i Teniski turnir na terenima „Dvorac Ivanović“, Seoska olimpijada, kao i školski kviz o zavičaju – „Dolinom Tamnave“.

U cilju dobre zabave, drugog dana festivala biće održani karneval i maskembal, a zatim sledi proglašenje pobednika najlepšeg ajvara, džema i voćnog sirupa, pobednika teniskog turnira, najlepšeg dečijeg crteža, kao i pobednika lovačkog gulaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari