Mediji u Srbiji najgori na Balkanu, pripremamo izveštaj za Hana 1Foto: Medija centar

Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgore je u poređenju sa svim zemljama Balkana, jedan je od zaključaka Reportera bez granica (RSF) nakon sastanka koji su juče održali sa predstavnicima srodnih međunarodnih organizacija, na kome je jedna od tema bio i napad predstavnika vlasti u Srbiji na list Danas zbog objavljivanja karikature sa likom Adolfa Hitlera.

Ovo je za Danas potvrdila Paulin Ades-Mevel, koja prati medijsku situaciju na Zapadnom Balkanu za RSF.

– Iako predsednik Vučić tvrdi da je karikatura na naslovnoj strani Danasa primer slobode govora i da on to poštuje, da se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava, nažalost, ne prođe jedna jedina sedmica da neko od novinara u Srbiji nije uvređen, napadnut ili ponižen od strane državnih zvaničnika i predstavnika vlasti, navela je Ades-Mevel, dodajući da su Reporteri bez granica jako zabrinuti zbog ove situacije i da je to stav koji dele i druge organizacije koje se bave medijskim slobodama.

– Imala sam sastanak sa najvišim predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i složili smo se da je situacija u medijima u Srbiji mnogo gora nego u drugim balkanskim zemljama. Nivo govora mržnje u Srbiji je zabrinjavajuć, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi – navela je Ades-Mevel. Naša sagovornica dodaje i da svakako postoje incidenti u okolnim zemljama, kao što je napad na novinara u Bosni ili pritisci na kolege iz Albanije, ali da je u Srbiji situacija kritičnija.

– Pripremamo komentar i za evropskog komesara Johanesa Hana, i osuđujemo način na koji su reagovale vlasti u Srbiji, kao i saopštenje koje je dalo Ministarstvo kulture i informisanja. To ćemo naglasiti i u budućim izveštajima o medijima u Srbiji – naglasila je Ades-Mevel. Ona podseća da se Ministarstvo kulture nije oglasilo da osudi naslovnu stranu Ilustrovane Politike kojoj su meta bili nezavisni mediji prošle nedelje, dok reaguje drugačije kada je u pitanju Danas.

„Osuđujemo takvu vrstu dvostrukih standarda i reakcija prema medijima. Čini se da su reagovali u slučaju Danasa samo zato što je naslovna strana bila protiv Vučićevog režima, iako se on na karikaturi nigde ne vidi. Osim što je njihova reakcija bila ekstremna i nasilna, ne smemo zaboraviti da su predstavnici vlasti ti koji su prvi poredili pisanje Danasa sa Gebelsom i Hitlerom, što je nepovezano sa stvarnošću, sramno i za svaku osudu – istakla je Ades-Mevel.

Osuda i za Ilustrovanu Politiku

Reporteri bez granica ranije su javno osudili govor mržnje i linč državnog nedeljnika „Ilustrovana Politika“ na naslovnoj strani sa naslovom „Psi su pušteni“, prema nezavisnim medijima Vreme, NIN i Danas, zbog njihovog kritičkog odnosa prema vlasti.

Deklaracija o informisanju za sada bez Vučića

Reporteri bez granica sačinili su Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji koju su potpisali predstavnici šest država na marginama nedavno održane Pariske mirovne konferencije. Među ovim državnicima koji su stavili potpise na ovaj dokument nije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić a objašnjenje je da je dogovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom da predstavnici određenih država pokrenu ovu inicijativu te da se kasnije priključe i druge zemlje.

Ilustrovana Politika crta mete na novinarima

Pisanje „Ilustrovane Politike“ i govor mržnje bilo je povod da se oglasi i Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, stajući u odbranu novinarke i članice komisije Ljiljane Smajlović.

„Ilustrovana politika nastavlja sa sramnom i opasnom spiralom laži, ovoga puta iznoseći užasne optužbe bez i jednog dokaza na račun LJiljane Smajlović, da je upravo zahvaljujući njenom uticaju na Vašington post, bombardovanje Srbije trajalo mnogo duže nego što je planirano“, naveo je Matić u ime Komisije. On zaključuje da Goran Kozić, autor ove tvrdnje u „Ilustrovanoj Politici“, umesto da insistira na utvrđivanju šta se zaista dogodilo, i ko su ubice Slavka Ćuruvije, optužnicu koju je iskonstruisao protiv Slavka proširuje i na LJiljanu Smajlović, opasnim lažnim optužbama i argumentima koji su predstavljali opravdavanje za hajku na Ćuruviju.

„Da li se to, umesto rasvetljavanja sudbine Slavka Ćuruvije, sada meta crta na LJiljani Smajlović, kako to konstruiše Kozić? Da li sada i Ljiljana Smajlović treba da se kreće gradom vodeći računa ko je prati?“

Sama Ljiljana Smajlović kaže za naš list da joj sudbina Slavka Ćuruvije kazuje da su Goran Kozić i Đorđe Martić opasni ljudi čiji malignitet ne treba potcenjivati.

– Ne znam kako se štititi od Kozića i Martića jer ne razumem odakle dolazi njihova današnja moć u državnom mediju kakav je Ilustrovana Politika. Ali znam da su njihove poruke utoliko opasnije što se štampaju u Politikinoj kući. Ne verujem da uživaju podršku vlasti, ali me brine njihova bliskost sa vlastima, kao i utisak u javnosti koju ta bliskost ostavlja. Ne osećam se uopšte prijatno, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari