Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce” u Užicu, od 15. do 19. avgusta 1Foto: N. Kovačević

Petnaesti Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce” održaće se u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru, od 15. do 19. avgusta.

Jubilarni festival, koji organizuje Udruženje građana Era iz Užica, ugostiće oko 1.200 dece iz 15 država.

Gosti Užica, Zlatibora i Višegrada biće deca iz Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Turske, Poljske, Slovačke, Gruzije, Mongolije, Kine, Egipta, Kanade, Meksika i Srbije.

Program u Užicu počeće 15. avgusta defileom učesnika od Narodnog muzeja do Trga partizana, gde će u 20 časova biti svečano otvaranje festivala.

Gostovanje učesnika festivala na Zlatiboru je 16. i 17. avgusta, a u Višegradu 17. avgusta.

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce” u Užicu, od 15. do 19. avgusta 2
Foto: N. Kovačević

Pored nastupa dečijih ansambala, Pavle Paunović iz Organizacionog odbora festivala i Udruženja građana Era, najavio je i druge sadržaje.

„Organizovaće se folklorne igraonice, izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica, fotografija Dragana Karadarevića sa ranijih festivala, kao i grnčarskih radova dece sa prethodnih festivala“, najavio je Paunović i istako da je to jedna od najvećih dečjih manifestacija u jugoistočnoj Evropi.

U planu su, dodao je, brojne posete kulturno-istorijskim spomenicima i turističkim atrakcijama u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj, plovidba kanjonom reke Drine, zumba žurka i mnogi drugi sadržaji.

Na dosadanjim festivalima je, podsetio je, učestvovalo više od 12.000 dece iz 40 zemalja.

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce” u Užicu, od 15. do 19. avgusta 3
Foto: N. Kovačević

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica, izrazio je zadovoljstvo „što će grad 15. put biti domaćin mladim čuvarima folklornog nasleđa iz 15 zemalja sa četiri kontinenta“.

„Festival se profilisao kao ozbiljna manifestacija, čiji cij je promocija folklora kao izvora identiteta svakog naroda, bogatstva različitosti koje povezuju mlade ljude kroz igru, pesmu i muziku“, poručio je Stojadinović.

Suorganizatori festivala su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i TO Zlatibor, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova (Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu) kao i opština Višegrad i Čajetina.

Prijatelji festivala su Telekom Srbija i užička komanija Textil koja tu manifestaciju  podržava od njenog osnivanja.

Humanitarni karakter

Festival ima i humanitarni karakter, pa će se i ove godine, tokom akcije „Licidersko srce deci”, prikupljati novac od prodaje liciderskih srca i uplatiti Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari