Mere važnije od soja 1Foto: Privatna arhiva; Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Članovi Kriznog štaba slažu se da britanski soj korona virusa postaje sve dominantniji u Srbiji.

Međutim, u kojoj meri se proširio – pitanje je na koje daju različite odgovore. Virusološkinja Tanja Jovanović kazala je za portal nova.rs da je britanski soj registrovan kod više od 50 odsto zaraženih s tim da se može očekivati da postane zastupljen i iznad 60-70 odsto. Dva dana ranije epidemiolog Branislav Tiodorović kazao da je „čak 80 odsto zaraženih dokazano inficirano britanskim sojem“.

Tiodorović pojašnjava za Danas da razlika među procentima dolazi otud što se pomenuti brojevi odnose na uzorke obrađene u različitim laboratorijama.

– Podatak koji sam ja izneo prethodno je pomenuo Predrag Kon, a na osnovu obrađenih uzoraka iz laboratorije u Batajnici, koji su prikupljeni od osoba koje su došle iz Evrope ali i onih iz Srbije. Tanja Jovanović je iznela podatak na osnovu svog materijala. Sve ovo treba uzeti sa rezervom, jer u ovom trenutku niko ni u Srbiji ni u Evropi ne može tačno da vam kaže koliki je procenat osoba zaražen britanskim sojem. Ono što je nesumnjivo jeste da ovaj soj postaje dominantan kod nas – objašnjava Tiodorović.

Za sada se zna da je britanska varijanta naziva B.1.1.7, koja je prvi put otkrivena u septembru u Velikoj Britaniji, zaraznija i da se lakše širi, a prema pojedinim izveštajima moguće je da je i opasnija, te da češće dovodi do težih kliničkih slika i smrti. Zbog lakše mogućnosti širenja, još u decembru veliki broj evropskih zemalja zaustavio je avio-saobraćaj sa Velikom Britanijom. Iako su pojedini članovi Kriznog štaba, poput Branislava Tiodorovića, takođe isticali da bi Srbija trebalo isto da učini, to nije urađeno.

Branislav Tiodorović kaže da se sada vidi da obustava avio-saobraćaja ne bi rešila problem.

– Ceo svet je globalno selo. Ako novi soj ne dođe iz Velike Britanije, on može doći iz neke druge evropske zemlje. Pretpostavljam da je novi soj u Srbiji stigao krajem prošle godine, i da mu je trebalo vremena da se proširi, a odakle je stigao, to ne možemo da znamo – napominje Tiodorović.

Krajem januara javnosti je rečeno da je otkriven britanski soj korona virusa u Srbiji, i to kod putnice koja je u zemlju ušla 31. decembra, sa negativnim PCR testom, a koja je naknadno osetila prve simptome bolesti. Tada je Srbija postala jedna od desetine evropskih zemalja u kojoj je registrovana nova varijanta koja je u tom trenutku bila dominantna u Velikoj Britaniji.

Epidemiolog Predrag Đurić podseća da je u nekim zemljama novi soj identifikovan tek kada je već postao dominantan. Sagovornik Danasa ističe međutim da se ni širenje novih sojeva, kao ni pandemije uopšte ne može zaustaviti merama kao što su zatvaranje granica i ograničenje kretanja, što, kako kaže, ilustruju primeri Mađarske i Slovačke.

– Na širenje novih sojeva, pa i pandemije uopšte, najveći uticaj imaju mere koje se sprovode u nekoj zemlji. Ako su te mere dobre, i novouneti soj će se sporije širiti i imati manji uticaj. A te mere su, na prvom mestu, jednostavno, brzo i lako dostupno testiranje, praćenje kontakata i kućni karantin, omogućavanje držanja distance, nošenje maske i vakcinacija. Naravno, uz iskreno i potpuno informisanje i davanje primera građana od strane pripadnika vladajućih elita. Dakle, kada je u pitanju Srbija, verujem da nije izostanak zabrane avio-saobraćaja, već izostanak ili nizak nivo protivpandemijskih mera zaslužan za širenje britanskog soja – napominje Đurić.

Da izolovane mere poput obustave avio-saobraćaja ne bi mnogo uticale na širenje novog soja korona virusa u Srbiji veruje i epidemiolog Zoran Radovanović.

– Obustava avio-saobraćaja bi mogla da uspori dolazak virusa i da odloži problem, ali ne da ga spreči. Virus je kao voda, ako ne bi došao avionom, došao bi autom. U današnje vreme brzih komunikacija i relativno otvorenih granica, dolazak novog soja ne može da se spreči. Kada se pojavi nova bolest, ili novi soj, niko nema iluziju da će biti bezbedan već pokušava samo da odloži pretnju kako bi se bolje spremio za nju, i ostalim merama pokušao da uspori tok epidemije – napominje Radovanović.

Upravo su „ostale mere“ uz obustavu avio-saobraćaja bile primenjene prethodnih meseci u evropskim zemljama. Tako je sredinom februara nemački ministar zdravlja Jens Špan kazao da je u tom trenutku 22 odsto zaraženih u državi inficirano britanskim sojem, što je bilo značajno povećanje u poređenju sa periodom od pre dve nedelje kad ih je bilo zaraženo šest odsto. Uprkos očitom ubrzanom širenju novog soja, Nemačka je u ovom periodu uspela da prepolovi broj novoobolelih nakon skoro dva meseca lokdauna, koji je između ostalog podrazumevao i zatvaranje svih neesencijalnih delatnosti, kao i ograničenje okupljanja. Slični primeri dolaze iz same Britanije, koja tek poslednjih nedelja počinje da ublažava mere i to tako što je sada dozvoljeno okupljanje četiri osobe, dok se otvaranje ugostitelja očekuje tek od 26. aprila.

Na kraju da su same mere važnije od toga koji su sojevi prisutni u Srbiji ističe i Branislav Tiodorović, koji je juče rekao i da će medicinski deo Kriznog štaba tražiti da se postojeće zatvaranje produži do 29. marta.

– Nama može doći i brazilski i južnoafrički soj, samo je pitanje da li ćemo ga i kada otkriti. Jedini način da se zaustavi širenje virusa jeste poštovanje postojećih mera, rigorozno sprovođenje prevencije i nastavak vakcinacije – zaključuje Tiodorović.

Političari i bogataši najviše putuju

Epidemiolog Predrag Đurić ističe da restrikcija putovanja ne treba da podrazumeva potpunu zabranu saobraćaja, jer to može da ima teške posledice po građane, njihovo zdravlje i kontakt sa članovima porodica koji žive u drugim zemljama. „Radije se treba opredeliti za ograničenje putovanja na ona koja su nužna (iz zdravstvenih i porodičnih razloga, a ne iz poslovnih, političkih…), ali to je i inače opšta preporuka za vreme pandemije. Treba imati u vidu da oni koji za vreme pandemije najviše putuju, pa samim tim predstavljaju i najveći rizik za širenje novih sojeva, jesu političari, biznismeni i bogataši, a za njih i inače nikakva ograničenja ne važe“, naglašava Đurić.

Opasnija varijanta

Studija koju su sproveli istraživači sa univerziteta Ekster i Bristol, a koja je objavljena u BMJ, navodi da je britanski soj korona virusa povezan sa 64 procenta većim rizikom od smrti u poređenju sa prethodnom varijantom. „U opštoj populaciji smrt od kovida 19 je i dalje redak događaj, ipak varijanta B.1.1.7 povećava rizik (od smrti). Zajedno sa svojom osobinom da se brže širi, ovo čini B.1.1.7 pretnjom koja se mora ozbiljno shvatiti“, naveo je prvi autor studije Robert Čalen, a preneo sajt CNBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari