Merne stanice se gase zbog neplaćenih računa za struju? 1foto Aleksandar Roknić Danas

Četiri merne stanice za kvalitet vazduha, u Kragujevcu, Loznici, Smederevu i Valjevu, od pre dve nedelje jedna po jedna prestale su sa radom, odnosno čitanjem i evidentiranjem podataka o zagađenju, jer nadležna institucija, republička Agencija za zaštitu životne sredine, nije platila račune za struju pa im je snabdevanje istom prekinuto, tvrdi uzbunjivač Milenko Jovanović, jedan od osnivača NEA (Nacionalna ekološka asocijacija) i svojevremeno nezakonito otpušteni načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha Agencije.

Kako Jovanović priča za Danas, neupitno je da je to pravi razlog prestanka rada mernih stanica, i da za posledice ima značajno ugrožava monitoring vazduha ali i ugrožavanje veoma skupe opreme koja bez rashladnih uređaja ne može da opstane, čak i kada je u režimu mirovanja.

– Treba znati da je uvek moguć zastoj u radu automatskih mernih stanica za kvalitet vazduha, najviše dan ili dva, iz različitih razloga. Međutim, ovog puta, kragujevačka stanica je 4. jula prestala da emituje podatke, zatim 6. jula Loznica i Smederevo-Carina, a 13. jula stanica u Valjevu. U svemu tome malo je čudno što prolazi vreme, a niko niti obaveštava građane, niti rešava taj nedopustiv problem. Ne ulazim u to što je njihovo održavanje skoro dva meseca bilo neadekvatno, jer to ne može da bude razlog prestanka rada. Prema mojim saznanjima iz EPS-a, jednostavno nije plaćena struja i snabdevanje je prekinuto. To je skandal, i nedopustivo da državna institucija, kao što je Agencija, i Ministarstvo koje joj je u neku ruku nadređeno, ne plate pristigle račune. S druge strane, Agencija odnosno monitoring je prioritet u snabdevanju električnom energijom, i tu nema prostora da se nešto nepredviđeno desi. Očigledno da računi nisu plaćeni, jasan je Jovanović.

On dodaje da nema informacije da li ima još stanica za koje postoje dugovanja i kojima preti isključivanje sa elektro mreže, kao ni koliko dugo je trajalo neizmirivanje obaveza prema EPS-u.

– Ali nemam nikakvu dilemu da je to nesporan razlog. To dovodi najpre do toga da te stanice ne emituju podatke. Ozbiljno se ugrožava monitoring. Pa zamislite da direktor bolnice kaže „ne radi skener, nismo platili struju“. Ono što je još gore, te stanice su klimatizovane, to su merni kontejneri u kojima se pri ovakvim vrućinama temperatura može popeti i do 70 stepeni. Bez klime, iako uređaji ne rade, sigurno će biti oštećenja, jer ne mogu izdržati tu temperaturu bez hlađenja. Ugrožavaju se uređaji koji po stanici vrede najmanje 70.000 evra, nebitno je iz kog razloga, kaže Jovanović i dodaje da za takav postupak „jednostavno nema opravdanja“, te da to nije smelo da se desi.

Ipak, on kaže da verovatnoća postoji da ima dugova za još neka merna mesta, te da je jasno čija je odgovornost i krivica za takav propust, jer tu vrstu obaveze, odnosno dugovanja plaća isključivo Agencija, ukoliko nije ovlastila nekog drugog da to radi umesto nje.

– Mogu samo da pretpostavim kako je do toga došlo, da godišnji ugovori koji se sklapaju sa snabdevačem električne energije nisu na vreme obnovljeni, iako se zna kada ističu i kada ih treba na vreme obnoviti. Drugo, siguran sam da bi EPS bio tolerantan prema državnoj instituciji bar mesec dana, ako bi se zamolio u pisanoj formi, i da ne bi isključio struju isti dan. Ionako se struja isključuje posle nekoliko opomena. U ovakvom sistemu vidljive i česte korupcije, jedan poziv državnog funkcionera bi sprečio prestanak rada stanice. Prvi put se u 12 godina otkad je uspostavljen monitoring, dešava da nema podataka, i to recimo za Valjevo, koji je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. To je skandalozno, to ne bi smelo da se dešava ni jedan dan, a kamoli 15 dana, napominje naš sagovornik .

On ističe i da je siguran da ni jedan građanin ne bi dozvolio da se tako nešto dogodi u njegovoj kući, dok „ovde to sebi dozvoljavaju javne institucije, koje rade posao od višeg javnog interesa vezanog za zdravlje građana“.

– Čak i ako neko od nadležnih demantuje, da prestanak rada nije zbog neplaćene električne energije, koji je to razlog mogao da bude, koji nije najavljen, do sada neviđen, a koji nije elementarna nepogoda ili servis svih uređaja na tim stanicama (što je nemoguće)? To se ne dešava ni u vanrednom stanju. Ovo opravdanja nema. Odgovornosti ima, samo je niko neće tražiti. Siguran sam da ne treba građani da se bave time ko je tu pogrešio, zakazao, pokazao nesnalaženje ili neznanje, zaključuje Jovanović.

Inače, Danas je poslao pitanja Agenciji za štitu životne sredine, ali ona nije ni demantovala ni potvrdila ovakve tvrdnje. Ukoliko dobijemo objašnjenje zbog čega navedene merne stanice nisu u funkciji, objavićemo ga narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari