Šef italijanske diplomatije Franko Fratini izjavio je za jučerašnji tršćanski Pikolo da su fašizam i nacizam bezuslovno zlo, ali je dodao da su i antifašisti činili zločine. Fratini je time odgovorio na ideju o zvaničnom pomirenju Italije, Hrvatske i Slovenije u vezi sa zločinima počinjenim u Istri u Drugom svetskom ratu, koju je hrvatski predsednik Stjepan Mesić izneo u intervjuu istom listu od 2. januara.

– Mesić ističe samo jednu stranu problema. I fašisti i antifašisti počinili su mnoga dela protiv čovečnosti. Titove komunističke snage počinile su mnoga strašna dela – naglasio je Fratini. Šef italijanske diplomatije, kako su preneli hrvatski elektronski mediji, istakao je i da se mora govoriti o ljudskom i političkom pomirenju, ali i da se ne sme zaboraviti na njihovo pravo na odštetu.

Mesić je za subotnji Pikolo izjavio da bi Hrvatska bila za zvanični čin pomirenja Italije, Hrvatske i Slovenije u vezi sa strahotama počinjenim u Istri u Drugom svetskom ratu. Naveo je i da odobrava čin koji bi odao počast nedužnim žrtvama na svim stranama, pod uslovom da se ne izjednačavaju fašizam i oni koji su se protiv njega borili. U Zagrebu se ocenjuje da Mesićeva izjava utire put obnovi diplomatskih pregovora da se ustanovi zajednička memorijalna svečanost koja bi se održavala u Trstu, a na kojoj bi učestvovali predsednici sve tri zemlje.

Planovi za takvu svečanost propali su u februaru prošle godine zbog spora oko pokolja u fojbama, istarskim kraškim jamama u koje su jugoslovenski partizani pred kraj Drugog svetskog rata bacali Italijane.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano tada je izjavio da su fojbe bile „posledica krvoločne slovenske mržnje i plana aneksije koji je prevladavao mirovnim sporazumom iz 1947. koji je poprimio zlokobne konotacije etničkog čišćenja“. Mesić je na to reagovao izjavom da su Napolitanove reči pune „otvorenog rasizma, istorijskog revizionizma i političkog revanšizma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari