Meso od mamuta na jelovniku u 20. veku 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Ubijeni na službenoj dužnosti vojni inspektor i njegov šofer od strane bande „crvenih“, saznajemo iz lista Vreme za 3. avgust 1939.

Čitajući Vreme za današnji datum 1939. saznajemo da je glavna vest toga dana bila ubistvo vojnog inspektora u Madridu. Naime, dok je inspektor radio svoj posao, banda „crvenih“ je otvorila vatru na njega.

Ubijen je i njegov šofer, dok su napadači odmah uhapšeni.

Takođe saznajemo nove informacije o pregovorima između Nemačke, Italije i Španije. Manevri italijanske vojske bili su zavesa za pregovore prestavnika generalštabova.

Istog dana, prenosi Vreme, su Knez Namesnik i Kneginja Olga otputovali iz Londona, gde su bili u poseti sa ministrom dvora, Milanom Antonićem.

Meso od mamuta na jelovniku u 20. veku 2Iz „Jednog časa razonode“ saznajemo da je jedna žena živa 69 godina, dok je službeno mrtva.

Naime, u registru svog rodnog mesta se vodila kao preminula, pa je morala da traži službene papire da dokaže da je živa.

Zabuna je proistekla iz toga što je njena sestra par godina pre ovog dogadjaja preminula i u registru su ih pomešali.

Bogati maharadža nestao – 2.400.000 dinara je raspisano u Alahabalu za bilo kakvu informaciju o maharadži od Hatve.

Maharadža je išao da poseti majku i od trena kada je izašao iz voza niko ga nije video.

Na jednom skupu u Aberdinu, lekar je rekao kako je njegov asistent probao konzerviranu hranu od pre sto godina, a drugi je saopštio kako je video da ruski naučnik jede komade zaleđenog mamuta od pre pet hiljada godina.

Interesantno je kako ovoliko dugo konzervirana hrana nije škodila ni jednom ni drugom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari