Meštani Bukovca blokirali alternativni pravac od Sombora do Apatina: "Odsečeni smo od sveta, obećali su nam pontonski most ali nas danima lažu" 1Foto: Privatna arhiva

Meštani Bukovca blokirali su večeras raskrsnicu sa Apatinskim putem u ovom naselju i zaustavili saobraćaj na deonici alternativnog pravca Sombor – Apatin. Nezadovoljni su što su više od mesec dana zajedno sa komšijama iz naselja Centrala odsečeni do sveta, otkada se rekonstuiše most preko kog su dolazili do Sombora.

Večeras su se okupili i blokirali put od 19 do 20 časova, ali i najavili kako će ujutro blokirati prevodnicu preko Velikog bačkog kanala od 5 časova ujutro.

„Srušili su nam i rasturili most koji se sada renovira, a obećanje da će napraviti pontonski preko kog ćemo moći da prelazimo, nisu ispunili. Do grada imamo nekoliko kilometara, od moje kuće do centra je inače šest kilometara, a sada bi alternativnim pravcem trebao da idem oko nekoliko sela do Sombora“, rekao je Goran Petrović, jedan od meštana.

Zvanični alternativni put od Apatina do Sombora sada je preko sela Prigrevice i Lugova u dužini od četrdesetak kilometara.

Međutim, kako nevolja nikada ne ide sama, većina vozača ne koristi ovaj put, nego idu kroz Centralu i Bukovac pa atarskim putem preko prevodnice do Sombora. Kako bi skratili okolno putovanje.

Ne treba napominjati kako je ovaj put apsolutno neadekvatan za ovoliku frekvenciju saobraćaja.

Već rasturene ulice u ovom naselju, ogromna količina automobila i kamiona dodatno uništava, a kako kaže Petrović, pravo je čudo da niko još nije stradao. Čukanja vozila i saobraćajne nedaće dešavaju se svaki dan.

„Obećali su nam ponton. Pa su nas iz nedelje u nedelju lagali, ništa nije bilo od toga. Normalno bi bilo da su prvo napravili alternativni most, pa krenuli u rekonstrukciju starog. Narod je revoltiran, nemaju kako da idu kod lekara, ljudi plaćaju taksi po nekoliko puta većoj ceni da bi stigli do grada. Načelnik Zapadnobačkog okruga Goran Nonković kada smo krenuli u blokade, obećao nam je u telefonskom razgovoru ponton, ali je otišao na godišnji i ništa od toga“, nastavio je naš sagovornik.

Meštani Bukovca blokirali alternativni pravac od Sombora do Apatina: "Odsečeni smo od sveta, obećali su nam pontonski most ali nas danima lažu" 2
Foto: Privatna arhiva

Svakog dana u proteklih mesec dana održavaju se protesti i blokade. Protest je radikalizovan kada su krenule blokade prevodnice, a meštani Bukovca i Centrale najavljuju da će ako se „ovaj bezobrazluk nastavi“ na kraju morati blokirati ovaj pravac 24 časa. Sve dok ne vide pontonski most.

„Prevodnica inače može da izdrži terete do 10 tona, ali ovuda uredno prolaze kamioni koji su teški 40 tona. Sem što smo odsečeni od sveta, uništili su nam ulice, ali što je najgore i bezbednost. Prvo su nam postavili neku skelu, samo za pešake i bicikliste, kao da smo u Srednjem veku. Predstavnike grada takođe ne zanima naš problem, kažu da je to republički put“, dodaje Petrović.

Kako nastavlja, izvođač radova su „Putevi Srbije“, a rok za završetak rekonstrukcije mosta je 31. decembar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari