Na zboru građana, koji je 24. avgusta održan u selu Drmno, meštani su se definitivno izjasnili protiv nove opštine Kostolac, koja bi trebalo da se formira do kraja ove godine. Na prethodnom zboru građana, održanom 5. avgusta, meštani Drmna bili su uzdržani, jer su tražili da im čelnici Kostolca i Gradske uprave Požarevac objasne prednosti formiranja nove opštine.

Međutim, pošto do toga nije došlo, održan je još jedan zbor građana koji je, na zahtev Drmna, sazvao predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilić. Za razliku od prethodnog, kada su bili uzdržani, na ovom zboru meštani su se jasno odlučili protiv formiranja nove opštine.

„Pripajanje novoj opštini nama ne garantuje rešavanje nagomilanih problema, vezanih za vodosnabdevanje, sprovođenje toplifikacije i zaštitu životne sredine, ugrožene zbog blizine kostolačkih termoelektrana. Zbog svega toga, meštani su odlučili protiv osnivanja nove opštine, što znači da Drmno ostaje u sastavu Grada Požarevca“, rekao je Goran Grujić, predsednik MZ Drmno. Ovakvo izjašnjavanje meštana Drmna znači da će u sastav nove gradske opštine Kostolac, umesto pet, ući četiri okolna naselja: Stari Kostolac, Petka, Ostrovo i Klenovnik, u kojima se većina izjasnila pozitivno.

Inicijativa da Kostolac ponovo postane opština, kao u periodu od 1949. do 1956. godine, pokrenuta je još 1990. godine. Međutim, realizacija ove inicijative počela je tek pre četiri meseca, osnivanjem Radne grupe, koju čine predstavnici lokalne vladajuće koalicije DS, SPS-PUPS-JS i G-17. Nakon zborova građana, sledi hitno raspisivanje izbora za Gradsku opštinu, o čemu će odluka biti doneta na narednoj sednici Skupštine grada Požarevca, koja će biti održana 22. septembra. Pre ove sednice, Radna grupa pripremiće konačan predlog o organizaciji kostolačke opštine, koji će proslediti Gradskom veću, a ono Skupštini grada na izjašnjavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari