5GFoto: Marko Aliaksandr / Shutterstock.com

Stanovnici Novosadske i okolnih ulica u Staroj Pazovi danas su organizovali protest sa zahtevom da se makro 5G antena, velikog dometa i snage, izmesti iz tog naselja.

Kako je istaknuto na protestu, komšije su složne i odlučne da istraju u zahtevu da se antena mobilne telefonije kompanije A1 izmesti sa krova kuće u Novosadskoj 16 u staropazovački atar, na barem 500 metara udaljenosti od prvih kuća.

Dodaju da nisu protiv bežične tehnologije, već se pozivaju na informaciju Svetske zdravstvene organizacije da još nema dovoljno istraživanja koja bi nedvosmisleno ukazala da zračenje koje generišu 5G bazne stanice nije ništa opasnije od zračenja 4G antena.

„Potrebno je vreme da se dokaže bezbednost korišćenja radio-frekvencija od početnih 26GHz, a kamoli u budućnosti planiranih 300GHz. Razumevanja radi, 4G koristi frekvenciju od 2 do 8 GHz, i po pravilniku za postavljanje bazne stanice 4G, ne preporučuje se da bude u blizini vrtića i škola“, rekao je za Betu Predrag Vidanović, jedan od komšija iz Novosadske ulice.

Kuća porodice Lakić je udaljena pet metara od kuće na kojoj je postavljena antena, a o njenom postavljanju nisu bili obavešteni.

„Moji unuci spavaju na nekoliko metara od antene, što me jako brine. Drugo, krov na kojoj je postavljena antena je rastresit, nekoliko je puta padao na našu fasadu i dvorište“, navodi Kosa Lakić i dodaje da komšija, na čijoj je kući antena postavljena, poručio nezadovoljnim komšijama – da mogu da ga tuže.

On je angažovao i obezbeđenje koje je danas saopštilo da trenutno nije kod kuće i da ne znaju gde se nalazi.

Meštani Stare Pazove koji su danas protestovali, traže od Opštine da 5G bazne stanice postavljene na krovovima privatnih domaćinstava budu izmeštene iz naselja.

Takođe, zahtevaju da Opština donese odluku kojom bi se regulisalo postavljanje ovakvih antena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari