Mihajlović: Do 1. septembra 37,5 miliona vozila na auto-putevima u Srbiji 1Foto: Ministartsvo građevinarstva

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je u Srbiji i ove godine oboren rekord po broju automobila na srpskim auto-putevima.

Mihajlović je kazala da je od 1. januara do kraja letnje sezone, 1. septembra, auto-putevima kroz Srbiju prošlo 37.551.150 vozila, što je za 1,2 miliona vozila više nego prošle godine.

„I ovo je samo još jedan dokaz koliko smo bili u pravu zbog insistiranja na što većem ulaganju u saobraćajnu infrastrukturu. Još jednom smo pokazali da je Srbija saobraćajni centar regiona i da je ulaganje u nove auto-puteve najbolji način za ekonomski rast“, navodi se u pisanoj izjavi Mihajlovićeve.

Ona je istakla da se, prema procenama, očekuje da do kraja godine kroz Srbiju auto-putevima prodje oko 60 miliona vozila, što je za 20 miliona vozila više nego 2014. godine.

Mihajlović je navela da su na ovogodišnje povećanje prometa najviše doprineli završetak auto-puta kroz Grdeličku klisuru i puštanje u saobraćaj auto-puta „Miloš Veliki“ od Obrenovca do Preljine, odnosno Čačka.

Ona je kazala da je samo tokom leta kroz Srbiju prošlo ukupno 12,5 miliona vozila, a da je samo kroz Grdeličku klisuru od početka naplate putarine 15. juna nešto više od dva miliona vozila.

„Svi ovi rezultati obavezuju da moramo i dalje da gradimo nove auto-pute, ali i da ulažemo u njihovo održavanje kako bismo sačuvali bezbednost putnika. Veći prihodi od putarine omogućavaju i nova ulaganja u sadržajno obogaćivanje naših auto-puteva“, istakla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.