Mihajlović i Mosoti: Reproduktivno zdravlje žena i pravo na telesni integritet od najveće važnosti 1Beograd, 27.05.2022. - Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlovic potpisala je danas sa Dzonom Kenedijem Mosotijem, direktorom kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji, Sporazum o saradnji izmedju KTRR i UNFPA i tom prilikom istakla da je zajednicki cilj obe institucije nulta tolerancija na nasilje nad zenama i devojcicama i njihovo pravo na telesni integritet. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE, KOORDINACIONO TELO ZA RODNU RAVNOPRAVNOST/ZORAN PETROVIC)

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost (KTRR) Srbije Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa direktorom kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) Džonom Kenedijem Mosotijem Sporazum o saradnji i tom prilikom istakla da je zajednički cilj obe institucije nulta tolerancija na nasilje nad ženama i devojčicama i njihovo pravo na telesni integritet.

„Ponosna sam na našu dosadašnju saradnju, postigli smo dobre rezultate, ali još mnogo posla je pred nama. Statistike o reporduktivnom zdravlju žena u Srbiji nisu pohvalne. U 2019. godini 1.044 žene obolele su od raka grlića materice, a njih 438 umrlo je od ove bolesti“, rekla je Mihajlović, a saopštio njen kabinet.

Dodala je da će poseban fokus biti na osetljivim grupama, kao što su Romkinje i žene sa invaliditetom.

„Važno je da probudimo kompletnu javnost i pošaljemo jasnu poruku koliko su seksualno i reproduktivno zdravlje važni i da se pravo žena i devojčica na telesni integritet ne dovodi u pitanje“, rekla je Mihajlović.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji omogućiće, prema rečima Mosotija, da se udruže snage i unapredi primena „odličnog pravnog okvira koji već postoji u Srbiji“ i doprinese promeni društvenih normi kako bi svi ljudi, a posebno mladi i žene iz najugroženijih populacionih grupa, imali mogućnost da napreduju.

Zajednički rad biće, kako je rekao, usmeren na zalaganje za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja, učešće mladih u svim oblastima društvenog razvoja, kao i unapređenje odgovora na populacione trendove koji su u potpunosti rodno osetljivi.

„Prva aktivnost koju ćemo zajedno raditi fokusiraće se na bezbednost i integritet u onlajn prostoru, skrećući pažnju na rodno zasnovano nasilje na internetu i čestu zloupotrebu onlajn fotografija, i zahtevajući zaštitu prava na integritet ljudskog tela, naročito žena i devojčica“, rekao je Mosoti i dodao da se nada da će se dobre prakse proširiti i na region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari