Mihajlović osudila postavljanje transparenta na spomenik patrijarhu Pavlu 1Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je danas postupak aktivistkinja koje su na spomenik patrijarhu Pavlu postavile transparent „Abortus je žensko pravo“.

„Uvek sam se zalagala i zalagaću se da je žena jedina i isključiva vlasnica svog tela i da niko ne može, nijedna institucija, ni Crkva, ni država niti bilo ko određuje da li će da rodi dete ili ne.

Pravo na abortus jeste lično pravo žene, ali ovom transparentu svakako nije mesto na spomeniku patrijarhu Pavlu“, navela je Zorana Mihajlović.

Ona je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, istakla da postoje razni načini da se izrazi stav i kritika, ali da „skrnavljenje lika i dela upokojenog patrijarha ne samo da vređa vernike, nego doprinosi produbljivanju sukoba u društvu“.

Kako je prenela TV N1, u okviru nedelje obeležavanja 8. marta nekoliko aktivistkinja ženskih organizacija izvelo je u Beogradu perfomans, kako bi skrenule pažnju na nevidljiv i neplaćen ženski rad, kao i na neravnopravnost, za koju kažu da je i dalje prisutna.

Na nekoliko spomenika muškaraca one su okačile kecelje sa porukama „Nauka je ženskog roda“, „Abortus je žensko pravo“ i „Podržavam ženski štrajk“, pa su jutros sa keceljama osvanuli spomenici Jovanu Cvijiću, Josifu Pančiću i Dositeju Obradoviću u Studentskom parku, spomenik patrijajrhu Pavlu na Tašmajdanu, Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu i Nikoli Tesli ispred Elektrotehničkog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari