"Spremni smo da trčimo dokle god budemo mogli": Ko je Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Svojevremeno je Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, izjavio da „sloboda košta“, što naročito oseća nedeljnik na čijem je čelu, ali da su spremni da se bore.

„Mi imamo antimedijsko tržište, antidržavu i u takvom ambijentu spremni smo da trčimo dokle god budemo mogli“, poručio je Ćulibrk, koji će sa svojom redakcijom u narednom periodu tu spremnost, nepokolebivost, profesionalizam morati još jednom da pokaže.

U čak i za naše nesređene medijske prilike neobičnom potezu švajcarska kompanija „Ringijer“ je vlasništvo nad nedeljnikom NIN nedavno dodelila svojoj direktorki Jeleni Drakulić Petrović.

To je u javnosti odmah podstaklo spekulacije da je cilj vlasničke transformacije stavljanje pod kontrolu uglednog nedeljnika poznatog po kritici vlasti i otkrivanju afera. Da li će se to i desiti, vreme će pokazati.

NIN je tvrd orah uvek bio.

„Prva rečenica nove vlasnice bila je da o uređivačkoj politici nećemo pričati jer je to stvar glavnog i odgovornog urednika i kolegijuma, tako da je to osnovna poruka koja mislim da je važna da dopre do javnosti“, rekao je za Danas Milan Ćulibrk, neposredno nakon sastanaka sa novom direktorkom i posle redakcijom.

Prema njegovim rečima, NIN će nastaviti da radi profesionalno, poštujući etičke i profesionalne standarde, a on je navikao i zna samo da pravi novine koje će ukazivati na sve one nepoželjne stvari u društvu i da radi u javnom interesu kako bi svima bilo bolje. Novi broj je u prodaji. Kao stari je.

Na naslovnoj je reditelj Stevan Filipović, a Ćulibrk u uvodniku piše o „Novom vlasniku i starom NIN-u“.

Višestruko nagrađivan Milan Ćulibrk (dobio je, pored ostalih nagrade „Verica Barać“, bio „reformator godine“, „Najevropljanin“, dva puta proglašavan za najboljeg ekonomskog novinara…) spada u najpoznatije i najcenjenije novinare u Srbiji.

Kada njega slušate, zamršene biznis i monetarne transakcije i operacije deluju jednostavno. Njegovoj popularnosti su doprinela i brojna TV gostovanja u kojima se nije libio da kaže šta misli, ma koliko se to vlastima ne dopadalo.

Rođen je marta 1958. u opštini Bačka Palanka, a pre NIN-a je radio kao urednik beogradskog dopisništva novosadskog Dnevnika, bio urednik magazina „Ekonom:east“ i „Bankar“.

Jednu godinu je bio i savetnik ministra Rasima Ljajića.

Nedavno je otišao u penziju, ali je nastavio da uspešno vodi NIN po želji redakcije, ali i čitalaca. Da li će biti želja i novih vlasnika – videćemo…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari