Milan Dumanović: MUP potpuno urušen od dolaska Dijane Hrkalović 1Foto: Medija centar

Od 2012. godine, a posebno od 2014. od kada je u Ministarstvu unutrašnjih poslova osoba koja je imala najvažniju ulogu – Dijana Hrkalović, MUP je potpuno urušen. Kadriranje, odnosno tzv. sistematizacije u MUP-u služile su za obračun sa “neposlušnim” kadrovima. Najbolji primer je nedavna tuča policijskih službenika, koji su bili izbor Hrkalović i njihovo sramotno ponašanje, ističe za Danas Milan Dumanović, potpredsednik Novog policijsko sindikalnog saveza.

Dumanovića je država, zajedno sa kolegom Mladenom Trbovićem, tužila zbog navodnog odavanja službene tajne, jer su ukazali na tajno snimanje komemorativnog skupa u Potočarima 2015. kada je napadnut tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On za naš list ističe da policija mora da se vrati onome čemu zaista i služi a to je isključivo interes građana i njihova bezbednosna zaštita i dobrobit a nikako poslušničko delovanje prema bilo kojoj političkoj opciji na vlasti.

* Koji je cilj osnivanja, odnosno ponovnog pokretanja Novog policijsko sindikalnog saveza?

– Cilj osnivanja NPSS-a odnosno, ponovno pokretanje njegovog delovanja je da upravo pokažemo svojim lićnim primerima da i dalje stojimo i i dalje se borimo za bolju i pravno uređenu državu i svoje građane. Naravno kroz delovanje u okviru Ministarstava unutrašnjih poslova i kroz zaštitu svih poštenih i časnih kolega. Pozivamo sve pripadnike policije, naše kolege da nam se u toj borbi pridruže kako bismo se zajedno izborili za policiju kakva treba da bude. Do danas su u policiji uglavnom bili sindikati koji su se bavili samo svojim ličnim interesima i interesima pojedinaca koji ih vode. Takođe, danas ću da predam zahtev za informaciju od javnog značaja koliko je ljudi napsutilo MUP ili je otpušteno od 1. januara 2012. godine.

* Šta očekujete od suđenja nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović?

– Od suđenja Hrkalović očekujem da bude osuđena za delo koje joj se stavlja na teret. Međutim, očekujem i proširenje istrage, odnosno stavljanje na pravnu snagu optužnica za teža krivična dela koja joj se uostalom stavljaju na teret putem sredstava javnog informisanja. Sindikat će podneti prijavu nadležnom tuzilaštvu povodom ovih navoda i tražiti od tužilaštva da reaguje, od slućaja advokata Ognjanovića do saradnje sa grupom Veljka Belivuka i ostalih.

* Šta se dešava sa suđenjem u slučaju “Potočari”? Kakvu presudu očekujete?

– Suđenje je u završnoj fazi. Očekujem oslobađajuću presudu bilo u prvom stepenu ili u Aplacionom sudu zbog toga što su, između raznih prodecuralnih prospusta u ovom postupku, svedoci tužilaštva Dijana Hrkalović i Dejan Milenković Bagzi, sada optuženi za krivična dela.

* Očekuju nas izbori, kakva su vam predviđanja?

– Sindikat ne može da učestvuje na izborima niti se time bavimo. Naš stav je jasan, izbori moraju biti pošteni i u skladu sa zakonom, ne sme biti niti jedne zloupotrebe na izborima i policija mora da brani svaki glas građana koje pozivamo da na izborima glasaju po savesti i svojoj slobodnj odluci. Policija je tu da spreci svaku zloupotrebu i mora da odgovori na svaki poziv na ukazane nepravilnosti.

Hronologija slučaja “Potočari”

Milan Dumanović i Mladen Trbović su svojevremeno za Al Džaziru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a na komemoraciji u Potočarima 2015. kada je napadnut Aleksandar Vučić, nakon čega su 2016. godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, tadašnje sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, a kasnije državne sekretarke MUP-a.

Te krivične prijave su ubrzo odbačene, a Dumanović i Trbović su čak bili i uhapšeni.

U međuvremenu su dobili i otkaze. U toku je sudski proces po tužbi države Srbije protiv njih dvojice zbog navodnog odavanja službene tajne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari