Potpredsednik Novog policijskog sindikata o nožu u "Ribnikaru": Školski policajac ne može biti odgovoran, problem je mnogo dublji 1Foto: Danas/Nina Čolić

Potpredsednik Novog policijskog sindikata Milan Dumanović kaže, nakon što je u rancu učenika osmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ pronađen nož, da školski policajac u ovom slučaju ne može biti odgovoran i da je problem nasilja u društvu znatno dublji.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova povodom ovog incidenta navodi se da je školski policajac u prisustvu direktora pronašao nož u rancu jednog učenika.

Međutim, roditelji koji su se oglasili na društvenim mrežama, a neki i anonimno govorili za medije, tvrde da su nož pronašla deca i to prijavila direktoru i školskom obezbeđenju, a da je policija napravila propust.

Potpredsednik Novog policijskog sindikata Dumanović kaže za Danas da u ovom slučaju policija nikako nije mogla da pomogne, i da postavljanje policajaca po školama nije pravo rešenje.

„Postavljanje samog policajca na vrata bi možda bilo efikasno ako bi škola brojala oko 50 đaka, a ‘Ribnikar’ ih ima preko 1.000. Međutim, i tada bi policajac trebalo da pretresa decu što nikako nije u skladu sa ljudskim pravima, niti je u skladu sa policijskim poslom“, kaže Dumanović.

Dodaje da Srbija nema mogućnost da postavi deset policajaca u svakoj školi a i, kako kaže, to opet ne bi rešilo problem.

„Kako bi se deca osećala da svaki dan viđa deset policajaca koji dolaze u školu“, pita Dumanović.

Prema njegovom mišljenju problem nasilja u društvu je mnogo dublji od „policajca na vratima“.

„Na višem nivou izgleda da ne postoji niko ko zaista želi da reši ovaj problem. To je problem svih nas i treba svi zajedno da ga rešavamo i Ministarstvo prosvete, i nastavnici pa i roditelji“, smatra Dumanović.

Novi policijski sindikat je, kako kaže, među prvima tražio objektivnu odgovornost za masovno ubistvo koje se desilo u „Ribnikaru“ u maju prošle godine.

„Trebalo je da odgovara neko iz MUP, ali to se nije desilo. Ovakvih incidenata je bilo pre i biće ih i dalje, sve dok celokupno društvo ne počne da se bavi temom nasilja“, kaže Dumanović.

On kaže da školski policajac ne može biti odgovoran, i ponavlja da ne može, a i ne bi trebalo da pretresa svako dete.

„Ukoliko pretresate nekoliko dece a ne svu, onda dolazite u problem sa roditeljima koji će se buniti zbog toga što baš njihovo dete pretresate“, kaže Dumanović.

Smatra da problem nasilja u društvu ima mnogo aspekata ali da su ipak najodgovorniji političari koji su na vlasti.

„Oni bi trebalo da se uzmu u pamet i da konačno počnu da rade svoj posao a ne da pričaju bajke“, zaključuje Dumanović.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je nakon posete „Ribnikaru“ izjavila da se radi o nožu koji je pronađen u jednom rancu, ali ne i o učeniku, jer nadležne službe treba da utvrde kako je taj nož završio u tom rancu, te da li ga je neko ubacio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari