Milan Mojsilović posetio francusku bazu u kojoj se obučavaju hrvatski piloti 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović iznenada je posetio francusku bazu u kojoj se obučavaju hrvatski piloti, ali do kontakta s pripadnicima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ) nije došlo, piše danas zagrebački Večernji list.

Francuska vojna baza Mont-de-Marsan nalazi se na jugozapadu Francuske, u Akvitaniji, i u njoj će cele ove godine biti oko 90 pilota, tehničara i inženjera HRZ-a, koji će tamo prolaziti obuku na francuskim borbenim avionima Rafalima.

Zagrebački dnevnik piše da su pripadnici HRZ bili obavešteni o dolasku gosta iz Srbije, ali da nije došlo ni do kakvih susreta, jer su i Francuzi pazili da se to ne dogodi.

List navodi da su Hrvatska i Srbija u zategnutim političkim odnosima, koji su „verovatno najgori od završetka rata“. U tekstu se ocenjuje da, kad je nabavka Rafala u pitanju, „postoji najblaže rečeno konkurentski odnos“.

Hrvatska je od Francuske krajem 2021. kupila 12 polovnih francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal. Tim povodom je u Zagrebu bio i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari