Milioneri i siromašni glumci u istom košu 1Foto: BETAPHOTO/ ZIVOTA POPOVIC

Spisku onih kojima je država pomogla usled krize nastale pandemijom korona virusa, našli su se i pojedini pevači.

Po 90.000 dinara dobili su Ivan Gavrilović, Snežana Babić Sneki, Marko Bulat, Beki Bekić, Jelena Broćić i mnogi drugi.

Pomoć su dobili muzičari i pevači koji su u statusu samostalnog umetnika, nisu u penziji već su aktivni, i kojima još uvek teče radni staž.

Ovaj podatak izazvao je revolt u široj javnosti, a najčešći komentari koji su se mogli čuti je da oni ionako zarađuju mnogo više sume od onih koje prosečan građanin Srbije mesečno zaradi, te da je ovaj potez države šamar u lice svima nama.

Pisac Marko Vidojković ocenjuje za Danas da se estrada našla na velikim mukama jer je ova pomoć, iako dobrodošla, skromna u odnosu na ono na šta su navikli tokom novogodišnjih praznika.

– Umesto ozbiljnih bahanalija, 90.000 dinara biće dovoljno jedva za peticu belog, dve flaše viskija i svega jedan sat prostitucionih usluga. Kad prođu praznici, realno je očekivati povećanu stopu samoubistava među ovim cenjenim umetnicima. Pandemija ne bira žrtve – ironičan je Vidojković.

Bojan Pajtić, univerzitetski profesor i bivši predsednik DS, naglašava da je suština pomoći da stigne onima kojima je zaista potrebna.

– Ne mogu se stavljati u isti koš milioneri i siromašni glumci, operski pevači ili drugi umetnici koji nisu zaposleni na neodređeno vreme, a nemaju od čega da žive. Njihov položaj nije isti kao položaj onih estradnih umetnika koji na ime autorskih prava dobijaju milione, čak i ako sada ne rade. Pomoć ne može biti unisona, ona uvek mora zavisiti od imovnog stanja primaoca. Konačno, mora zavisiti i od toga kakvu kulturnu politiku država vodi i ima li je uopšte. Nije svaki zvuk muzika, niti je svako prenemaganje gluma, što vidimo na primeru Zvončice svaki dan – ističe Pajtić za Danas.

Politički analitičar Boban Stojanović je nešto blažeg stava, navodeći za naš list da ne vidi problem u isplati 90.000 dinara pojedinim pevačima, „ukoliko umetnici plaćaju poreze i doprinose.

– Svi građani koji su zaposleni ili su preduzetnici su dobili tu pomoć. Čak i oni čiji su poslodavci imali po nekoliko puta veći promet i koji zarađuju mnogo više nego tokom pandemije. Ako se mere odnose na sve građane koji plaćaju doprinose, ne vidim zašto ni umetnici ili „umetnici“ ne bi dobili isto. Jednakost u pravima i obavezama je osnova demokratskog društva i ne bi trebalo da nas zanima ko se čime bavi, da li nam se sviđa ili ne. I da li je ranije zarađivao milione ili ne, ili ih sada zarađuje – ocenjuje Stojanović.

Prema njegovim rečima, to što Vlada i Poreska uprava nisu u stanju da naprave mere koje ne bi bile iste za sve i koje bi bile pravednije – to je drugi problem.

– Ali ako je pomoć namenjena svima koji plaćaju poreze i doprinose (bez obzira na formalni status), onda to treba da dobije i kasir, univerzitetski profesor, auto limar i estradni pevač, i ne bi na osnovu profesije trebalo da diskutujemo o tome. Više je bila neophodna diskusija o usmeravanju i pravednijim merama, ali je odavno kasno za to – zaključuje Stojanović.

Nejasno je da li narodni pevači prijavljuju sve prihode, plaćaju li porez u Srbi i u kojoj meri.

Činjenica je i da ne zarađuju svi podjednako, te da se neki od njih hvale basnoslovnim honorarima i luksuznim životom.

Baš u danu kada je objavljeno da su pojedini estradni umetnici dobili pomoć od države, Miroslav Ilić je izjavio da je on skroman i da mu je 3.000 evra mesečno „sasvim dovoljno da preživi“.

Na tu izjavu je reagovala supruga Radiše Trajkovića Đanija, Slađana, koja je, kako navode mediji, prasnula u smeh i rekla „jedino ako se greje na Smederevac, meni to nije dovoljno ni za račune“.

Takve izjave sigurno ne doprinose da se narod koji jedva sastavlja kraj sa krajem, solidariše sa estradnim umetnicima i ima razumevanje za njihove egzistencijalne probleme.

Traže još novca

Finansijsku pomoć od države dobili su izvođači koji uživaju status samostalnih umetnika, na molbu Samostalnog sindikata estradnih umetnika Srbije (SEMUS), koji je od Ministarstva finansija zatražio novčanu pomoć za svoje članove, potvrdio je predsednik tog sindikata Dragiša Golubović. Naknada je bila namenska zbog korone, tri puta po 30.000 dinara mesečno, ukupno 90.000 na njihove tekuće račune, s tim što je sve isplaćeno odjednom. „Mi smo u ime Sindikata uputili zahtev Ministarstvu finansija da odobri dodatna sredstva i za samostalne radnike u oblasti kulture, za muzičare i pevače koji nisu u statusu samostalnog umetnika, koji žive isključivo od svog posla i po tom osnovu su prijavljeni kod penzionog fonda i plaćaju sami sebi doprinose. Nadamo se da će i to odobriti“, naveo je Golubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari