Na jugu Srbije tokom ovog leta organizovano je pregršt kulturno-zabavnih manifestacija na kojima su nastupili interpretatori izvorne, ali i novokomponovane muzike, trubački orkestri, folklorni ansambli.

Sve je počelo „Vlasinskim kulturnim letom“ u Surdulici i na Vlasinskom jezeru, a završilo se „Škembijadom“ u selu Krševica nadomak Vranja. Vranje je bilo domaćin druge kulturno-turističke manifestacije „Stari dani“, dok su u Vranjskoj Banji održani „Dani karanfila“. Do sada organizatori nijedne kulturne manifestacije na jugu Srbije javnosti nisu predočili troškovnik, ali je sasvim jasno da je iz lokalnih budžeta potrošeno između deset i 15 miliona dinara.

– Od početka smo znali da će „Stari dani“ ove godine sa prestižnim programom u odnosu na druge manifestacije na jugu Srbije koštati između četiri i pet miliona dinara. Više od polovine uspeli smo da obezbedimo od sponzora i finansijska konstrukcija je već zatvorena nakon čega ćemo javnosti predočiti detaljan finansijski izveštaj što i činimo svake godine – pojašnjava za Danas Zoran Najdić, gradski većnik zadužen za kulturu i informisanje u Vranju. Na „Starim danima“ koncert je prvi put u Vranju imao Zvonko Bogdan sa svojim tamburaškim orkestrom, a nastupili su Sanja Ilić i „Balkanika“, kao i Ferus Mustafov. U Vranjskoj Banji pevao je Miroslav Ilić, a koncert je imala i „Riblja čorba“. U Surdulici su dominirali trubači koji su imali kvalifikaciono takmičenje za ono što će potom biti viđeno na Saboru u Guči.

Ono što je odrednica svih manifestacija organizovanih ovog leta jeste da su one bile vezane za pojedine političke partije, kojima u lokalnim resorima pripadaju sektori za kulturu. Tako su demokrate bili „izvršioci posla“ na „Starim danima“. U Surdulici je to bilo u nadležnost socijalista i predsednika opštine Novice Tončeva. „Dani karanfila“ su manifestacija koju u Vranjskoj Banji organizuje Uprava banje kojom rukovodi koalicija NS – SPS. „Škembijada“ u selu Krševica „pala je na teret“ Gradskog odbora SPS-a i zamenika predsednika Gradske skupštine Vranja Zorana Antića, funkcionera socijalista.

– Gradski budžet Vranja ima opredeljena sredstva za ovakve manifestacije, ali najvažnija je bila uloga sponzora. Svaki organizator se snalazio na svoj način – naglašava Najdić. Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev (SPS) kaže za Danas da je ovogodišnje „Vlasinsko kulturno leto“ koštalo lokalnu samoupravu između tri i po i četiri miliona dinara.

– Uspeli smo sve da finansijski zatvorimo uz podršku sponzora jer da smo koristili samo sredstva iz opštinskog budžeta bio bi to preveliki namet za građane – precizira Tončev. Ugovori između estradnih umetnika i organizatora spadaju u domen poslovne tajne. Nezvanično ipak saznajemo da je nastup gostiju iz Beograda koštao između trista i 400.000 dinara i da su svi izvođača plaćani isključivo preko računa. To se može smatrati napretkom u odnosu na neka ranija vremena kada su honorari mogli da se isplaćuju i u kešu. Važno je napomenuti da su organizatori svih manifestacija posetioce častili besplatnim ulazom, jer su svi programi bili organizovani na otvorenom prostoru gde se nisu naplaćivale ulaznice. Program su pratili i štampani plakati i afiše, a za promociju „Starih dana“, koje je posetilo oko 30.000 Vranjanaca za pet dana, bila je angažovana i agencija za marketing iz Beograda, koja je taj posao uradila, po oceni organizatora, vrlo uspešno.

Ekrem produžio „Stare dane“

Nakon što je na Saboru u Guči proglašen za najbolji orkestar u međunarodnoj konkurenciji i potom za najboljeg trubača u domaćoj konkurenciji, organizatori „Starih dana“ odlučili su da za jedan dan produže trajanje manifestacije kako bi pobednički koncert Ekrem Mamutović sa orkestrom „Bakija Bakić“ održao u rodnom gradu. – Imali smo problem, ali uspeli smo da se dogovorimo i da zakup bine platimo po nižoj ceni kako bi koncert Mamutovića bio održan na nivou koji on zaslužuje – kaže Zoran Najdić. Inače dnevni zakup bine za „Stare dane“ koštao je oko sto hiljada dinara. Za koncert Mamutovića usledio je popust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari