Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović uputio je danas izvinjenje novinarki N1 Emini Kovačević i odbacio optužbe Poverenice za zaštitu ravnopravnosti za mizoginiju i seksizam.

“Žao mi je ako je Emina Kovačević moje reči doživela kao uvredu jer nije bilo ni najmanje namere niti pomisli da se bilo ko vređa. Tačno je međutim da način na koji je misao izrečena nije bio dovoljno precizan i da otvara prostor i za jedno takvo – negativno tumačenje. To je moja greška i zbog toga joj se naravno izvinjavam”, rekao je Jovanović u izjavi za Tanjug.

Jovanović koji je na pitanje novinarki N1 Emine Kovačević o ceni odustajanja Srbije od evropskog puta, odgovorio „niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa“, kaže da je poenta bila jasna i sasvim suprotna tome. A ona je, kaže, da postoje stvari na koje se ne može lako ili se ne sme uopšte staviti cena, stvari kao što su čast jednog naroda ili zemlje baš kao i čast pojedinca, bilo da se radi o ženi ili muškarcu.

“I taj smisao kao i samo poređenje u kome nije bilo apsolutno nikakve ideje niti namere da se neko lično napadne, vređa ili diskredituje i dalje stoje”, istakao je Jovanović.

Što se tiče izjave poverenice za ravnopravnost, Janković, radi se, smatra Jovanović, o najblaže rečeno preteranoj reakciji. “Zabrinjavajuća je ta tendencija da se muška reč u svakoj situaciji automatski tumači na najnegativniji mogući način i da se odmah poteže teška artiljerija poput olako iznetih optužbi za seksizam i mizoginiju”, ocenio je Jovanović. On je dodao da te, kako je rekao, skandalozne optužbe najodlučnije odbacuje i doživljava ih lično kao uvredu.

“Ako delim stav gospođe Janković da se žene ne smeju vređati, ponižavati i uznemiravati, podjednako smatram da se u ovakvim stvarima muškarci ne smeju naći u podređenom položaju samo zato što su muškarci”, poručio je Jovanović.

Podsetimo, poverenica Brankica Janković je u pisanoj izjavi naglasila da je lider Novog DSS-a „upotrebio krajnje degutantno, neprimereno, mizogino i seksističko poređenje“.

„Uz sve ograde koje su upotrebljene, izgovoreno predstavlja uvredu žena i diskriminaciju na osnovu pola. Ovakvo poređenje ne bi bilo napravljeno da je pitanje postavio muškarac, pri čemu suptilan način i izneta ograda od postavljenog pitanja ne umanjuje težinu rečenog“, naglasila je poverenica.

„Svi učesnici u javnom i političkom životu imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od izjava kojima se vređaju, ponižavaju ili uznemiravaju žene, imajući u vidu da se žene u Srbiji svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem“, zaključila je Janković.

Jovanovićevu izjavu osudili su i lider SSP-a Dragan Đilas ocenivši je kao jednu od najskandaloznijih političkih izjava prema jednoj ženi, novinarki, izrečenu u Skupštini Srbije. Izjavu je osudio poslanik Zeleno-levog kluba Aleksandar Jovanović Ćuta, Grupa novinarki protiv nasilja ali i Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji koji je poručio da Jovanovićeva izjava predstavlja uvredu, ne samo novinarke Emine Kovačević, kojoj je upućena, već svih žena u Srbiji.

„Mizogene i seksističke stilske figure u javnom prostoru postale su skoro svakodnevna pojava. Narodni poslanici, kao nosioci zakonodavne vlasti i gradjanskog suvereniteta u tom smislu moraju imati i jaču svest i veću odgovornost za prepoznavanje i uzdržavanje od neprimerenih formulacija“, navodi Nacionalni konvent o Evropskoj uniji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari