Na vanrednom sastanku ministara finansija zemalja članica Evropske unije juče je raspravljano o povećanju garancija na depozite građana u bankama u 27 država EU, što predstavlja napor da se koordiniše odgovor na globalnu finansijsku krizu.

Vlada Islanda je saopštila da preuzima kontrolu nad bankom Lendsbanki, a centralna banka te zemlje dobila je zajam od Rusije koji treba da potpomogne devizne rezerve.

Francuska je saopštila da će Evropska unija povećati minimalnu garanciju na depozit u bankama na 50.000 evra. Međutim, francuski ministar finansija Kristin Lagard rekla je da ministri finansija zemalja članica EU ne mogu da odobre sumu od 100.000 evra, kako je Francuska želela. Ona je dodala da vlade zemalja članica EU žele „garanciju otpornosti i stabilnosti evropskog bankovnog sistema“. Posle sastanka ministra finansija ona je izjavila da su evropski lideri „spremni da razmotre sve mere kojima bi se mogao postići ovaj cilj“.

Vrednost akcija Rojal banke škotske grupe PLC pala je na početku trgovanja za 39 odsto, a vrednost akcija ostalih britanskih banaka takođe je opala pošto su investitori izrazili bojazan da britanska vlada nije uložila dovoljno napora da pruži pomoć bankama. Centralne banke širom Evrope upumpavaju novac na tržište da bi obezbedile gotovinu u finansijskom sektoru. Ministar finansija Alister Darling i guverner banke Engleske Mervin King sastali su se s direktorima britanskih najvećih banaka kako bi razgovarali o eventualnim planovima vlade da uloži 87 milijardi dolara u institucije.

Irski ministar finansija Brajan Lenihan izjavio je u Luksemburgu da će za depozite do 100.000 evra vlade zemalja EU davati garancije. Do izbijanja krize kredita većina vlada zemalja članica EU davala je garancije na depozite građana od 20.000 do 25.000 evra.

Ministri finansija zemalja članica EU raspravljali su i o koracima koje treba preduzeti u skladu sa saopštenjem koje su tokom vikenda izdale Nemačka, Francuska, Britanija i Italija da će države EU delovati ujedinjenim snagama u cilju smirivanja situacije na tržištima, ali da neće pribeći masovnom spasilačkom paketu za banke koji je izglasao Kongres SAD. Između ostalog, na sastanku su iznete ideje o pružanju podrške nacionalnoj superviziji banaka i drugih finansijskih institucija, posebno onih koje operišu u nekoliko država članica EU.

Island, Danska i Nemačka saopštile su da će dati garancije na depozite građana u bankama. U proteklih deset dana Belgija, Holandija, Francuska, Luksemburg, Švedska i Irska su ili obezbedile velike sume novca za banke, ili su obezbedile kreditne garancije u vrednosti do nekoliko milijardi evra. Irska je šokirala svoje partnere i Evropsku komisiju time što je pružila garancije ne samo za depozite građana, već i za dugovanja banaka. Irski ministar finansija branio je juče ovu inicijativu: “Moramo da povratimo poverenje u evropski bankovni sektor“. On je takođe dodao da garantovanje depozita nije dovoljno, jer postoji kriza i u međubankarskim zajmovima. „Na tržištu nema dovoljno likvidnih sredstva. To je problem s kojim se moramo uhvatiti u koštac. Irska je preduzela inicijativu, ali mi smo samo mala zemlja“. AP

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari