Ministar odbrane Kosova: O vojnom roku u koordinaciji sa SAD 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj izjavio je danas da će se u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima sagledati mogućnosti u kojim fazama se može uvesti vojna obaveza za građane Kosova.

Tokom sednice Odbora za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova, Mehaj je rekao da za sada Vojska Kosova ima u svom sastavu samo profesionalne vojnike.

„Verujem da je san svakog građanina Kosova da ima pravu vojsku, ako postoji mogućnost da svaki pojedinac služi vojsku. Mi smo u koordinaciji sa međunarodnim partnerima da vidimo mogućnosti u kojoj fazi postoji mogućnost služenja vojnog roka. Moramo da dobijemo konkretne planove drugih zemalja, poput baltičkih država koje su prošle kroz iste faze i sa pretnjama iz Rusije, kao i mi iz Srbije. Mi smo u koordinaciji, ali je važnije napomenuti da se svaka akcija za dobrobit Kosova preduzima u koordinaciji sa SAD“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, na Kosovu postoji veliko interesovanje mladih da postanu vojnici kosovske vojske.

Kazao je da se ranije 6.000 osoba prijavilo za 400 radnih mesta u vojsci, a da se na konkursu za 840 novih mesta u vojsci za tri dana stiglo više od 1.000 prijava.

„Dvesta odsto sam posvećen vojsci i Ministarstvu odbrane. Aktivnosti ne prestaju. Nema stajanja. Voz ide i neće stati. Kažem vam svima nema povratka“, rekao je on.

Vlada Kosova je prošle nedelje usvojila Nacrt budžeta za 2022. kojim je za Vojsku prvi put izdvojeno 100 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari