Ministar prosvete sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić razgovarao je danas sa novim šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadorom Emanuelom Žiofreom o procesu reformi u oblasti obrazovanja i nauke u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Ružić je kazao da je posebno zadovoljan, jer je u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji privremeno zatvoreno pregovaračko poglavlje Obrazovanje i kultura. Ružić je ocenio da je u vreme pandemije virusa korona obrazovni sistem funkcionisao vrlo dobro.

Ambasador EU Emanuele Žiofre istakao je da EU snažno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, kao i proces reforme obrazovanja.

Iako je Poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi privremeno zatvoreno, Evropska komisija pozdravlja nastavak strateške posvećenosti Vlade reformi u ovoj oblasti i pažljivo prati njenu implementaciju.

Ambasador je ohrabrio Vladu da poveća izdvajanja iz budžeta za obrazovanje i nauku, kako bi srpska privreda postala konkurentnija na evropskom i svetskom tržištu, navodi se u saopštenju.

Ambasador je pohvalio brzu reakciju institucija u organizaciji nastave u vreme pandemije kovida.

Takođe, ambasador je čestitao ministru za aktivno učešće Srbije u programu Erasmus+ i napomenuo da će Ugovor o novom programu za 2021-2027. uskoro biti potpisan između Evropske komisije i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari