Ministar prosvete Srbije: Udžbenik za hrvatski jezik će biti povučen, sledeće godine ga neće biti 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/MO)

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, rekao je danas da će biti povučen i od sledeće godine se neće koristiti sporni udžbenik hrvatskog jezika za 8. razred osnovnih škola.

Ministar je to rekao povodom lekcije hrvatskog jezika, emitovane u okviru nastave na daljinu po udžbeniku „Hrvatska kresnica 8“, u kojoj je bilo rečeno da se „najpravilnije govorilo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH)“.

Šarčević je rekao da je odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, prenelo je Μinistarstvo prosvete.

Ali, po Zakonu o udžbenicima „ministar može da reaguje“ i da, „kada greška promakne telima nadležnim za odobravanje udžbenika.., povuče udžbenik iz Kataloga odobrenih udžbenika, što će biti i urađeno“ u slučaju spornog udžbenika hrvatskog jezika.

Šarčević je rekao da je već bilo sličnih situacija sa udžbenicima odobrenim pre reforme obrazovanja: „odobravani su udžbenici sa neadekvatnim formulacijama pojedinih tema i ličnosti, poput janjičara, Nedića, NATO pakta“.

Ministar je izneo da je u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja inicirao formiranje sektora koji se „bavi predmetima od nacionalnog značaja, kako ne bismo imali ovakve situacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari