Ministarka Begović u Novom Pazaru: Regionalni centar za IT stručnjake zadržaće mlade u ovom gradu 1Foto: N. Kočović

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović danas je u Novom Pazaru obišla radove na izgradnji Regionalnog inovacionog smart city centra.

Nakon razgovora sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem, ministarka Begović je ocenila da je izgradnja tog centra „dobar primer kako država može da podrži startap zajednicu i mlade ljude koji zaslužuju da ostanu u svom gradu i doprinesu razvoju države“.

„Ovaj Centar će promeniti region u vrlo bliskoj budućnosti, ovo je prvi korak da se naprave prostorije i okruženje za mlade preduzetnike iz IT oblasti koji će u njemu naći podršku koja im omogućava da otvaraju kompanije i da na taj način utiču na ekonomiju, ne samo ovog regiona, već čitave naše zemlje”, naglasila je ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Za gradonačelnika Biševca, „ova ustanova je prava investicija za budućnost ovog grada“ i siguran je da će mladi, prvenstveno, obrazovani IT stručnjaci brže nalaziti posao.

Investicija je vredna 96 miliona dinara. Ministarstvo j izdvojilo 45 miliona, a 51 milion je učešće lokalne samouprave.

U prvoj fazi izgradnje Regionalnog inovacionog smart city centra, biće izgrađeno hiljadu kvadratnih metara, koji obuhvataju čeličnu konstrukciju, lift i stepenišete. Predviđeno je da radovi traju 150 dana.

U drugoj fazi, Centar će biti kompletno opremljen i kupljena kompjuterska i druga neophodna oprema za funkcionisanje.

Centar će biti formiran u nadograđenom delu Kulturnog centra u Novom Pazaru. Ugovor sa izvođačem radova potpisan je početkom ovog meseca.

Ustanova je namenjena realizaciji obuka i programa za mlade, koji će raditi na izradi inovacionih rešenja za digitalizaciju javne uprave na teritoriji Novog Pazara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari