Ministarka Gojković otvorila u Havani izložbu posvećenu Nikoli Tesli 1Foto promo /Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković otvorila je u Havani izložbu posvećenu jednom od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika „Energija za budućnost – Nikola Tesla, razvoj hidroenergetike“.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo kulture, Gojković je istakla da je posebno značajno što se izložba održava u godini obeležavanja 120 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i Kube.

„Veliko mi je zadovoljstvo da u Havani, prestonici bliske i prijateljske Republike Kube, otvorim ovu izložbu. Predstavljanjem jedne od najznačajnijih ličnosti srpskog naroda i svetske nauke, zajedno dajemo doprinos jačanju našeg prijateljstva“, rekla je Gojković.

Ona je naglasila da su Srbija i Kuba zemlje bogatih istorija i ponosnih ljudi, koji iznad svega cene slobodu i patriotizam.

Prema njenim rečima, organizacijom izložbe Ministarstvo kulture Srbije još jednom daje doprinos očuvanju sećanja na, po mnogima, najvećeg svetskog pronalazača prošlog milenijuma.

„Nikola Tesla je globalni simbol nauke i napretka i sigurna sam da nema boljeg načina da Srbiju predstavimo Kubi. Večerašnja izložba važna je karika u stvaranju naše zajedničke budućnosti i jačanju veza u oblasti kulture“, rekla je ministarka.

Izložba je značajan korak u proširenju naše kulturne saradnje i što većem predstavljanju umetnika i institucija iz Srbije na Kubi i obratno, poručila je Gojković, navodeći da je fenomen Tesla neizostavni deo popularne kulture 20. i 21. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari