Maja PopovićFoto: FoNet/ Milica Vučković

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izrazila je danas razočaranje presudom Apelacionog suda u Beogradu kojom su oslobođeni okrivljeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i ocenila da pravosuđe nije ispunilo osnovni zadatak, jer je reč o nepravdi.

Maja Popović navela je u pisanoj izjavi da posle poslednje presude Apelacionog suda u Beogradu smatra da svaki građanin, pa i ona kao ministarka pravde, ima pravo da iznese svoj stav o postupku u slučaju ubistva Ćuruvije, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarka je navela da je „duboko razočarana poslednjom presudom Apelacionog suda u Beogradu i radom pravosuđa na rešavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije, bez obzira na saopštenje Apelacionog suda u Beogradu, objavljeno dana 2. februara 2024. godine na sajtu Suda, iz koga nedvosmisleno proizilazi da je jedini očevidac celog događaja, oštećena Branka Prpa, tokom celog postupka izjavljivala da ni jedan od okrivljenih nisu lica koja su novinara Slavka Ćuruviju lišili života“.

Podsetila je da je Viši sud u Beogradu doneo osuđujuću presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ali da je u postupku po žalbi petočlano veće Apelacionog suda u Beogradu jednoglasnom odlukom preinačilo presudu Višeg suda u Beogradu i oslobodilo optužene.

Kao ministarka pravde, kako je ukazala, nije po zakonu ovlašćena, niti je mogla da utiče na rad pravosudnih organa, niti u ovom, niti u bilo kom drugom predmetu, a nadala se da će pravosuđe rasvetliti zločin i da će pravda konačno biti zadovoljena.

„Uprkos svim naporima da se kroz ustavne amandmane dodatno ojača nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva, uprkos tome što smo svesno razvlastili Narodnu skupštinu u postupku izbora sudija i nosilaca javnotužilačke funkcije, pravosuđe nije ispunilo svoj osnovni zadatak. Kada se 25 godina čeka da se neki slučaj reši, to već samo po sebi ne može biti pravda. A kada ni posle 25 godina nije rešen slučaj i nisu kažnjeni vinovnici, onda se to ne može nazvati drugačije do najvećom nepravdom“, navela je Maja Popović.

U vremenima koja dolaze, dodala je ministarka, prioritet celog društva i države mora biti zaštita bezbednosti svakog građanina i stanovnika ove zemlje, a posebno novinara.

„Izvršna vlast će, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, nastaviti da radi na jačanju zaštite bezbednosti građana i novinara“, navela je Maja Popović i izrazila očekivanje da će „i sudska vlast pored primene prava shvatiti važnost borbe za pravdu i učiniti dodatne napore u tom smeru“. (kraj) vem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari