Ministarka pravde u Užicu otvorila lift bez upotrebne dozvole 1

Ministarka pravde Nela Kuburović, u društvu svog stranačkog kolege i gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića (SNS), prisustvovala je juče svečanom puštanju u rad lifta za osobe sa invaliditetom, majke sa decom u kolicima, bicikliste, rekreativce u tom gradu.

Time je nastavljena praksa da, tokom predizbornih kampanja i sličnim prigodama, najviši državni funkcioneri po Srbiji puštaju u rad liftove i semafore i na taj način ukazuju na „velike uspehe“ vlasti.

Umesto da je na svom važnom radnom mestu, da pravosudni sistem čini efikasnijim i da ga usklađuje sa evropskim poglavljima, ministarka pravde boravi u Užicu već dva dana. NJena vizita se, naravno, „sasvim slučajno“, podudarila sa predsedničkom kampanjom naprednjaka, koji sa socijalistima predvode vlast u tom gradu. Najpre je u sredu prisustvovala tribini „Isključi nasilje“, kada je u Skupštini grada govorila o primeni novog Zakona o sprečavanju porodičnog nasilja, a juče je na užičkoj Plaži, pustila u rad navedeni lift.

Pomenuti lift je veoma važan i to se ne dovodi u pitanje, jer će ga koristiti svi građani Užica, kako bi njime od podnožja starog železničkog mosta stigli do uređenog šetališta koje ide atraktivnom trasom nekadašnje stare pruge uskog koloseka, kroz kanjon reke Đetinje. Međutim, da li je posao ministarke pravde da pušta u rad liftove i da na taj način, u jeku predizborne kampanje, privlači pažnju medija i građana? Inače, lift za koji je rečeno da je bezbedan, nema upotrebnu dozvolu, ali kako se čulo, podnet je zahtev za njeno izdavanje.

Za taj projekat užička vlast je dobila 3.750.000 dinara na konkursu Ministarstva pravde od sredstava koja su prikupljena po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportuniteta), dok je iz gradskog budžeta izdvojeno 5.100.000 dinara.

– Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde i što sam imala priliku da vidim kako je realizovan ovaj projekat. Ministarstvo pravde je ponosno na to što se na vrlo transparentan način troše sredstva koja se prikupljaju na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – rekla je ministarka i ocenila da je taj lift „jedan od najlepših projekata koji je do sada obišla“, a potom izrazila nadu da će za mesec dana biti otvorena zgrada u kojoj će biti Prekršajni i Privredni sud u Užicu, čiji izgradnju finansira to ministarstvo.

Ona je dodala da je prošle godine od 1.200 prijavljenih na konkurs tog ministarstva za raspodelu oko 350 miliona dinara, prikupljenih na taj način, podržano 67 projekata i najavila da će sledeće sedmice biti raspisan novi konkurs za raspodelu oko 600 miliona dinara.

– Došao je napokon taj dan da se otvori lift koji svima u gradu mnogo znači. Zahvaljujem se ministarki Neli što je došla da ulepša ovaj dan – poručio je Miloš Zarić, užički atletičar i paraolimpijac, koji se juče u invalidskim kolicima prvi vozio tim liftom, a koji od ranije javno podržava naprednjake.

Ministri u Užicu

Osim Kuburović, takođe „sasvim slučajno“, Užice su za nekoliko proteklih dana posetila još dva ministra. U ponedeljak je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, prvi put za svog mandata došao u grad i sastao se sa gradskim rukovodstvom i poljoprivrednicima. U sredu je dolazio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji je prisustvovao okruglom stolu „Finansiranje programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave“ i najavio će to ministarstvo obezbediti 60 miliona dinara za završetak sportske hale u užičkom naselju Krčagovo, čija gradnja je počela pre sedam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.