Ministarstvo: Apsolutna je neistina da su neke odredbe u medijske zakone dodavane preko noći 1Foto: Aleksandar Roknic

Tekst Zakona o informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, usaglašen je 17. oktobra i predstavlja iskorak na postojeću zakonsku regulativu, kada su se svi partneri složili da se oba nacrta zakona proslede na usvajanje na narednoj sednici Vlade Srbije, saopšteno je danas iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

„Nažalost, saglasnost koja je postignuta na jučerašnjem višesatnom sastanku između Vlade Srbije, novinarskih udruženja i partnera iz međunarodne zajednice, nije zaustavio lavinu dezinformacija koja nastavlja da stiže iz jednog dela medija. Tako se sinoć, u vestima televizije Nova S, vestima televizije N1, kao i u današnjem izdanju novina Nova, moglo čuti i pročitati da su članovi zakona ‘misteriozno dodavani preko noći, da su novi medijski zakoni ‘reket za slobodne medije’ i slično“, navodi se u saopštenju ministarstva.

U Ministarstvu dodaju  da sve što je objavljeno u ovim medijima prethodnih dana o članovima 112. i 122. jeste „apsolutna neistina i sve što dalje ovi mediji na ovu temu objavljuju je apsolutna neistina“.

Kako kažu, nikada nije bilo predloženo da REM određuje visinu naknade za emitovanje.

„Poslovanje operatora je definisano Zakonom o elektronskim komunikacija i za njihov rad nadležan RATEL. Samo ova činjenica pokazuje da oni koji komentarišu donošenja nova dva medijska zakona čak nisu upoznata ni sa njihovim sadržajem“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su tokom prethodnih nedelja održavane javne rasprave u više gradova u Srbiji, kao i da su „pomenute predložene izmene predloga zakona, protiv kojih se vodila kampanja u jednom delu javnosti, upravo rezultat javnih rasprava i nisu ‘dodavane preko noći’ niti ‘bilo kome iza leđa’.

Ministarstvo poručuje da je „intencija Vlade Srbije da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravilima koja važe u Evropskoj uniji, te je faktički nemoguće ‘unositi preko noći’ dodatne članove predloga zakona, koji bi nas ‘vratili u prošlost'“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari