Ministarstvo odbrane Srbije: Redovna obuka u Kopnenoj zoni bezbednosti 1Ilustracija Foto: MOD

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da se u Kopnenoj zoni bezbednosti, koja se nalazi uz granicu sa Kosovom, realizuje vojna obuka Vojske Srbije.

„Obuka se izvodi radi očuvanja visokog stepena borbene gotovosti angažovanih jedinica i njihove osposobljenosti da u slučaju potrebe brzo reaguju i obezbede mir i sigurnost u zahvatu administrativne linije sa Autonomnom Pokrajinom Kosovom i Metohijom“, saopštilo je ministarstvo 31. avgusta, prenosi RSE.

Kako se dalje navodi, posebna pažnja se posvećuje „uvežbavanju borbenih radnji u slučaju napada na jedinicu, kao i taktika, tehnika i procedura koje se primenjuju u sprečavanju ilegalnih prelazaka, delovanja ekstremističkih grupa i organizovanog kriminala“.

U saopštenju se dodaje i da Vojska Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti cele godine izvodi obuku kako pre upućivanja, tako i tokom realizacije zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Time se, kako se navodi, „obezbeđuje visok nivo sposobnosti za odgovor na sve izazove, rizike i pretnje u zoni njihove odgovornosti“.

Državljani Kosova su od 1. septembra po prvi put u mogućnosti da potpuno slobodno uđu na teritoriju Srbije, odnosno neće im se više izdavati ulazno/izlazni dokumenti koji im zamenjuju lične karte.

Takođe, ni Kosovo neće izdavati takve dokumente državljanima Srbije.

Ukidanje ulazno/izlaznih dokumenata je dogovoreno 27. avgusta između Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a nakon što su na tome insistirali evropski i američki posrednici.

Dogovor je usledio nakon eskalacije odnosa dve zemlje, tokom koje su podignute barikade na putevima na severu Kosova, a nakon pokušaja vlasti da uvedu reciprocitetnu meru ulazno-izlaznog dokumenta, kao i preregistraciju kosovskih vozila sa tablica koje izdaje Srbija na RKS – Republika Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari