Ministarstvo pripremilo zakonske izmene, nacionalni udžbenici na konsultacijama kod predsednika i premijerke 1foto Vesna Andrić

Nakon pisanja Danasa da najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o uvođenju jedinstvenih udžbenika za nacionalne predmete srpski jezik i kniževnost, istoriju i geografiju neće biti realizovana za narednu školsku godinu, iz Ministarstva prosvete dobili smo odgovor dokle se stiglo sa ovim poslom.

U Ministarstvu kažu da je po nalogu ministra prosvete Branka Ružića tokom prošle godine formirana radna grupa koja je radila na neophodnim izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima kako bi se napravio osnov za uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za osnovnu i srednju školu.

– Nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima je pripremljen u maju 2021. godine i nakon toga je poslat kabinetu predsednice Vlade Srbije i predsednika Republike Srbije, budući da je reč o inicijativi predsednika, radi konsultacija na višem nivou – navode iz Ministarstva prosvete.

U međuvremenu, kako dodaju, ostvarena je saradnja sa kolegama iz Republike Srpske kako bi se pripremili udžbenici od nacionalnog interesa sa istovetnim sadržajem. Takođe, organizovane su i obuke za nastavnike koji će učenicima predavati nacionalne predmete.

Iz Ministarstva podsećaju da su planovi i programi u nastavi u nadležnosti Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, dok je postupak ocene kvaliteta udžbenika uređen Zakonom.

Kako bi bio odobren, rukopis udžbenika mora biti u skladu sa propisanim standardima kvaliteta udžbenika što podrazumeva i njegovu usklađenost sa programom predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari