Ministarstvo prosvete: Poštovati sudske odluke 1

Povodom štrajka prosvetnih radnika kojima su oduzete licence za rad Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da su poštovanje zakona i sudskih odluka obavezujući za sve i da niko nema pravo da se meša u nezavisnost rada sudova.

Prlikom oduzimanja licence Ministarstvo je samo poštovalo zakon, koji u takvim slučajevima ne ostavlja prostor za drugačiju odluku, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da, prema važećem zakonu, ima obavezu da oduzme licencu kada školski odbor potvrdi odluku direktora škole o otkazu zbog teže povrede radne obaveze.

Nastavnik može biti vraćen na posao samo ako Upravni sudponišti odluku o oduzimanju licence, a ako je potvrdi, licenca se trajno gubi, bez obzira na drugi sudski proces u kojem se utvrđuje krivica nastavnika, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su prethodnih dana nezadovoljni prosvetni radnici primljeni razgovor u ministarstvu, gde ih je pomoćnik ministra upoznao sa zakonskim preprekama. Istovremeno su obavešteni da će ministartvo u saradnji sa drugim institucijama sagledati da li postoje mogućnosti da se donese drugačija odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari