đacifoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, povodom obeležavanja Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji, 12. aprila, podseća javnost da život i rad na ulici ima dalekosežne posledice po rast, razvoj i zdravlje dece.

„Živeći i radeći na ulicama i gradskim trgovima širom sveta, pa i u Srbiji, deca u uličnoj situaciji su na prvi pogled najvidljivija, ali istovremeno i nevidljiva društvena grupa, jer su im pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kao i drugim socijalnim uslugama ograničena ili potpuno onemogućena. Deca u uličnoj situaciji su vrlo često ignorisana, izbegavana, isključena, diskriminisana i stigmatizovana od društvene zajednice, a posebno među vršnjacima“, piše u saopštenju Ministarstva.

Naveli su da je Srbija prepoznala problem u obezbeđivanju blagovremene podrške i zaštite dece u situacijama na ulici u brojnim strateškim dokumentima i kroz rad institucija, poštujući standarde iz Opšteg komentara Кomiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija, posvećenog deci u uličnoj situaciji.

„Кroz instrument za primenu principa Ujedinjenih nacija i Agende 2030 za održivi razvoj ‘da niko ne bude izostavljen’, u planiranju, izradi i implementaciji zakona i dokumenata javne politike pažnja će biti usmerena na grupe koje su često nevidljive, upravo iz razloga da se ne desi neko izostavljen. Njagovom primenom obezbediće se uklanjanje nejednakosti i diskriminacije, odnosno onemogućavanje društvene isključenosti i smanjenje ranjivosti koje potkopavaju potencijal pojedinaca, istovremeno stavljajući dodatni fokus i prioritet na one koji su najugroženiji“, navedeno je u saopštenju.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prisustvovaće u Кlubu 16 u Beogradu, obeležavanju ovog datuma, predstavljanju istraživanja o romskim domaćinstvima u neformalnim naseljima, koje je sproveo Centar za integraciju mladih uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Кlub 16 je deo Centra za integraciju mladih, u kojem rade zaposleni mladi koji su prošli Svratište i deo prihoda ostvarenih u Кlubu 16 se koristi za finansiranje usluga Svratišta za decu u uličnoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari