Završeno suđenje Aleksiću: Tvrdi da su iskazi oštećenih izmišljeni; Tintor: Njegova odbrana je za medije 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Suđenje Miroslavu Miki Aleksiću, koji se tereti za silovanja i polna uzmeiravanja polaznica svoje škole “Stvar srca”, završeno je za danas, a naredno je zakazano za 28. april ove godine.

Aleksić je danas nastavio sa iznošenjem svoje odbrane.

On je oštećene J. V. i M. Đ. nazvao epizodama sa brojem.

Tako je, piše Kurir, za J. V., koja je prema optužnici u vreme zlostavljanja bila maloletna rekao da je „epizoda pet“.

– Ja sam je krstio kao okidač. Došla je u studio u septembru 2018. nastupila je kao glumica. Bila je velika lenčuga, preterano samoljubljiva, a u grupi je zauzimala stav da je starija nego što je bila. Interesovalo je samo da upiše glumu. Moj odnos sa njom je bio dobronameran – rekao je Aleksić.

Aleksić je, piše Nova.rs, ponovo čitao iskaze devojaka koje su detaljno opisivale polna uznemiravanja.

„Pozvao ju je u kancelariju i rekao: „Ustaj, ko ti je rekao da sedneš, zašto stojiš tako pogrbljeno“, citirao je Aleksić navode za koje je u više navrata govorio da su izmišljeni i kontradiktorni, priznajući ipak da je vrlo verovatno on to i zaista rekao.

Advokat Jugoslav Tintor, zastupnik glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, kao i još dve devojke koje su želele da ostanu anonimne, kaže za Danas da mu Akesićeva odbrana sve više liči da je koncipirana za medije, a ne da je odbrana koja je fokusirana na postupak i optužnicu.

– To se vidi ne samo iz onoga šta on iznosi već i na način na koji to iznosi. Oko 70 odsto onoga što iznosi je koncipirano za medije i javnost. Njegova odbrana poprima oblik zloupotrebe procesnih prava, što je i sud danas prepoznao. Ne samo što ga je sudija vraćao na predmet optužbe, već mu je signalizirao da to neće tolerisati“, ukazuje Tintor.

Aktivista Miloš Urošević, koji organizuje proteste protiv Aleksića ispred suda i koji je danas prisustvovao suđenju, kaže za Danas da Aleksićeva odbrana predstavlja klasični primer „muških fantazija.“

– Optuženi Aleksić je za iskaze tri oštećene (J. V., M. Đ. i I. V.) rekao da su oni izmišljeni, da postoji obrazac u davanju iskaza, koji su poslužili da se optužnica konstruiše. Ukazao je na to da se iskazi oštećenih razlikuju. Sećanje žena koje su preživele seksualno nasilje nisu linearna, ona su disperzivna. Otuda razlike – ukazuje Urošević.

Kako dodaje, odbrana Aleksića se svodi na potpuno poricanje i izbegavanje odgovornosti za učinjeno krivično delo.

– Baš kao što se jedan od optuženih iz slučaja Fočanske trojke, Dragoljub Kunar branio tako što je govorio da je dan pre nego što je silovao trinaestogodišnju devojčicu, pao sa drveta što je dovelo do erektivne disfunkcije, optuženi Aleksić se branio da je u vreme izvršenja krivičnog dela imao infarkt, kao i kancer prostate, što je rezultiralo problemima pri obavljanju fizioloških potreba, rečima: „Tada niste u stanju da radite te stvari za koje vas optužuju.“ – navodi Urošević.

Inače, ovo je treće ročište na kojem Aleksić iznosi svoju odbranu.

Sudija ga je, kao i na prethodnim ročištima, opomenuo da se u svojoj odbrani drži optužnice.

Njegov advokat Zoran Jakovljević rekao je, prenosi Espreso, da bi Aleksić mogao da završi iznošenje odbrane na ročištu krajem aprila.

Nakon toga u sudu će svoje iskaze dati svih sedam oštećenih devojaka.

Aleksić je jutros u Palatu pravde došao u pratnji supruge Biljane Mašić, ali i bivšeg fudbalera Dušana Duleta Savića.

Kao i prethodnih puta, ispred suda ga je sačekao transparent „Verujemo Mileni Radulović“.

Upravo ga je ova glumica prva je prijavila za silovanje, a potom su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke, među kojima je i glumica Iva Ilinčić.

Aleksić se, inače, tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe, kvalifikovana u produženom trajanju. Neke od devojaka bile su maloletne.

U pritvoru je proveo nekoliko meseci da bi potom bio pušten u kućni pritvor sa nanogicom, a od nedavno mu je i ta mera ukinuta tako da se brani sa slobode.

Aleksić je na prethodnom ročištu, iznoseći svoju odbranu, rekao da će se do kraja života boriti protiv optužbi, jer je deo srpskog naroda i kulture, navodeći da „koren ovog naroda nisu bolesti, mi nismo bolestan narod“.

Istakao je da su oštećene pripemane za suđenje mesecima, da je sve timski organizaovano, od psihologa, policajaca, pa do medija i nevladinih organizacija.

U svojoj odbrani, on tvrdi da „Stvar srca“ nije bila škola već dramski studio, u kojem se učilo šta je smisao života, kako doći do duše, kako pronaći sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari