Mladi iz cele Srbije obišli Linglong i upoznali se sa problemima Zrenjanina 1Foto: A.K.

Najveću kinesku investiciju u Srbiji, fabriku Linglong, mladi iz različitih delova Srbije okupljeni u Švedsku mrežu alumnista i alumnistkinja Srbije videli su samo spolja ali su zato o problemima koji muče Zrenjanince čuli direktno od ovdašnjih aktivista.

Boravak grupe mladih je deo projekta „Lokal u fokusu: Zrenjanin. Dijalog. Balans. Ravnopravnost“, koji je podržao Švedski institut.

Kako nam objašnjava Alisa Kockar, koordinatorka za rodnu ravnopravnost SANS, mrežu čine uglavnom mladi ljudi iz cele Srbije koji su preko različitih programa proveli određeno vreme u Švedskoj, imali prilike da vide i nauče kako stvari funkcionišu u skandinavskim zemljama i potom se vratili u Srbiju.

„Poseta Zrenjaninu je bila podeljena u tri tematske celine. Alumnisti razgovarali sa mladima, o budućnosti grada, o uticaju koji mogu imati na lokalnu vlast i šta je ono što im je potrebno da bi ostali u Zrenjaninu, odnosno, vratili se nakon studija.

Posebno je istaknuta odgovornost Kancelarije za mlade i Saveta za mlade, kao institucija koje bi trebalo da kroje lokalne politike, a već godinama rade u senci. Drugi dan je bio posvećen balansu između lokalnog ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine, gde je fokus teme bio Linglong, ali i pitanje pijaće vode.

„Čini se da je okrugli sto sa lokalnim aktivistima otvorio više pitanja nego što je pružio odgovora, na koja predstavnici vlasti nažalost nisu bili tu da odgovore, ali je i zaključak bio nedvosmislen – investicije i novi poslovi su od ogromne važnosti za grad koji je za 10 godina izgubio 19.000 stanovnika, ali nije se krenulo u dobrom smeru ako razvoj ne podrazumeva i zaštitu životne sredine“, objašnjava Alisa Kockar.

Poslednjeg dana tema su bila radna prava žena, problemi sa kojima se susreću i mehanizmi zaštite koji su na raspolaganju. Od trafika do fabrika, žene se u Zrenjaninu suočavaju sa brojnim izazovima, i potrebna je pre svega izmena Zakona o radu, a potom i povećan broj inspektora, ali i podrška sredine.

„Zaključili smo da su ojačavanje institucija, aktivizam i solidarnost ključni za budućnost Zrenjanina. Nagomilalo se mnogo problema i moramo početi da ih rešavamo, ali važno je da to uradimo zajedno, sistemski i u skladu sa interesom svih građana i građanki Zrenjanina, ne samo izabranih pojedinaca,“ poručila je Alisa Kockar, koordinatorka za rodnu ravnopravnost Švedske mreže alumnista i alumnistkinja Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari